Het geluk straalt van kapster Annemiek Heijnens gezicht af nu ze weer volop mag knippen.
Het geluk straalt van kapster Annemiek Heijnens gezicht af nu ze weer volop mag knippen. (Foto: © Bob Awick )

Contactberoepsector dolblij na besluit Mark Rutte; ze mogen weer aan 't werk

GOOISE MEREN Het kabinet had vorige week goed nieuws voor de mensen met contactberoepen: zij mogen sinds maandag weer aan de slag. Zij werken uitsluitend op afspraak, zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand en aan de voorkant wordt de klant gevraagd naar hun gezondheid.

Annemieke Heijnen, eigenares van kapsalon Your Style in de Nassaustraat in Bussum, is dolblij dat ze weer kan werken. Het nieuws dat contactberoepen hun werk moesten neerleggen, sloeg enkele weken geleden in als een bom, maar deze versoepeling had ze eerlijk gezegd wel zien aankomen. "We gaan weer lekker knippen", zegt ze blij. "We zitten de komende maand bommetje vol." Zowel in de zaak in Bussum als in Naarden (Sint Vitusstraat 2). "We gaan extra open: zes dagen in de week en ook een paar avonden. We gaan ervoor."

Uiteraard heeft ze - zoals het kabinet heeft gevraagd - maatregelen genomen. De zaak in Naarden is kleiner dan in Bussum en daar zijn dan ook twee stoelen weggehaald. "Ook hebben we de kapsters verdeeld en plexiglas schermen besteld." Heijnen investeerde ook in mondkapjes en papieren weggooihanddoeken, maar dat blijkt nu niet nodig. "Maar we gaan zorgvuldig met het coronavirus om, want het is een serieuze zaak", zegt Heijnen.

Spatschermen

De deur van La Mysore Cosmetics aan de Spiegelstraat 5 in Bussum is gisteren weer geopend. "Op maandag zijn we in Bussum altijd dicht", zegt Mitra La Grand. Zij runt samen met haar dochter Melody ook eenzelfde bedrijf in Emmeloord. De twee nemen het coronavirus meer dan serieus; zij hebben dan ook tal van maatregelen getroffen. "Extra veiligheid voor onze klanten, maar ook voor onszelf", vertelt La Grand. Zo dragen moeder en dochter speciale kleding die gedesinfecteerd kan worden en een mondkapje. Ook zijn er spatschermen geplaatst. Op de dag van de afspraak krijgen de klanten een app-berichtje waarin naar hun gezondheid wordt gevraagd. In de clinic zelf moeten zij de handen desinfecteren, wordt de temperatuur gemeten ("boven de 38˚C accepteren wij niet"), en de klanten dragen slippers 'van het huis', omdat óók de schoenen uit moeten. Verder is de behandelstoel met folie bedekt. "Het is een compleet ritueel, maar we zijn hartstikke blij dat we weer mogen werken. We hebben het gemist, maar het is echt allemaal anders dan normaal", aldus La Grand.

Agenda niet bomvol

Ook Angela Koenders, huidtherapeute en eigenares van KAN Skin Clinic aan de Kamerlingh Onnesweg 45 in Bussum, kan haar geluk niet op. Zij stond vorige week echt te juichen toen bekend werd dat de contactberoepenbranche anderhalve week eerder dan gepland (20 mei, red.) weer aan de slag mocht. "We hebben er echt even op geproost", lacht ze. Vervolgens hebben ze de daaropvolgende dagen eerst de klanten van de geannuleerde afspraken gebeld om weer een nieuwe afspraak te maken. Dat is goed gelukt, maar de agenda zit niet bomvol. Dat komt ook omdat de openingstijden verruimd zijn. Zo kunnen klanten nu de gehele zaterdag terecht en ook op vrijdagavond.
De salon beschikt over vier ruime behandelkamers. Hoewel van de wachtkamer geen gebruikgemaakt mag worden ("wij nemen de klanten direct mee naar de behandelkamers"), is daar door het weghalen van de helft van het aantal stoelen wel meer ruimte gecreëerd. Ook is de leestafel leeggehaald en wordt er geen koffie/thee geschonken. "Tevens vragen we onze klanten zelf een handdoek mee te brengen, de telefoon niet te gebruiken en liever niet naar het toilet te gaan. Maar dat laatste gaan we natuurlijk niet verbieden. Ook vragen we de klanten op tijd te komen; liever niet eerder. We hebben al gezien dat sommige in de auto blijven wachten", zegt Koenders. Zij draagt net als haar medewerkers een mond/neuskapje. Deze zijn ook beschikbaar voor haar klanten.

Meer berichten