Burgemeester Han ter Heegde.
Burgemeester Han ter Heegde. (Foto: Bob Awick)

Burgemeester wil stormloop terrassen voorkomen

GOOISE MEREN - De basisscholen zijn weer open, en over minder dan een maand kan er weer een terrasje gepikt worden. Ook zit er schot in de plannen voor woningbouw op de BOR-gronden en bijna 1.600 zzp'ers binnen Gooise Meren hebben inmiddels een aanvraag ingediend omdat ze nauwelijks nog inkomsten hebben als gevolg van de coronacrisis. Burgemeester Han ter Heegde blikt vooruit in het interview met GooiTV en BussumsNieuws.

Ter Heegde spreekt zijn waardering uit voor de basisscholen die weer zo snel zijn omgeschakeld en erkent tegelijkertijd dat het ook voor ouders niet makkelijk is geweest de afgelopen twee maanden toen de scholen dicht waren. Het is nu wachten op de volgende stap: de middelbare scholen die weer opengaan. "Hele dagen naar school was het advies en dat heeft de gemeente ook bevorderd, maar het is wel passen en meten. De ene dag de ene helft van de kinderen en de andere dag de andere helft", aldus Ter Heegde. Net als veel andere inwoners kijkt de burgemeester ook uit naar de opening van de horeca. Hoewel een feestelijke opening van de Kapelstraat, de Bussumse terrassenstraat, er dit jaar niet in zit. "Als de terrassen weer open mogen op 1 juni doen we dat low profile, we moeten ervoor zorgen dat het niet stormloopt." Hoe ondernemers de 1,5 meter afstand moeten regelen is de verantwoordelijkheid van de ondernemers zelf, stelt de burgervader. "Gezond verstand gebruiken en de ondernemers zijn goed in staat om daar creatief mee om te gaan. Ik heb daar vertrouwen in."

Oud Valkeveen

Een ander issue waar de gemeente de afgelopen dagen haar hoofd over heeft gebroken is Oud Valkeveen. Het speelpark wil ook graag opengaan en Ter Heegde kan daar wel begrip voor opbrengen. "Ik zou het park graag weer open willen doen, maar we zitten vast aan rijksregels." Daar is wat onduidelijkheid over, met name ten aanzien van het gebruik van toiletten en het college wacht op uitsluitsel van het ministerie. Zodra dat er is, kan er een beslissing genomen worden.
Waar de gemeente zich voorlopig niet over buigt is de vlaggenkwestie in Naarden. Er waren op 4 en 5 mei geen vlaggen te zien op zowel de Grote Kerk als het stadhuis. Veel onbegrip in Naarden-Vesting en er kwamen zelfs vragen van het Goois Democratisch Platform. Tevergeefs, want vanwege arbotechnische redenen kon er niet gevlagd worden op beide gebouwen en op zo'n korte termijn kon er geen veilige en goede oplossing geboden worden, licht Ter Heegde alle commotie toe. "We hebben gekeken naar een alternatief, maar dit is de situatie en we konden die niet veranderen. We gaan wel kijken hoe we het in de toekomst kunnen oplossen en tegen welke kosten."

BOR-gronden

Er zit inmiddels ook weer schot in de bouwplannen voor zo'n 400 woningen op de BOR-gronden in Naarden. De plannen dateren uit 2015 van de toenmalige gemeente Naarden en vorige week dinsdag was er opnieuw een inspraakavond voor omwonenden. Heet hangijzer is nog steeds de ontsluiting van het verkeer vanuit de te realiseren woonwijk. Het was de bedoeling om alle insprekers vorige week dinsdag aan het woord te laten, maar het aantal was zo groot dat er een tweede avond (vanavond, red.) aan te pas moest komen. Op de vraag of het niet eens tijd wordt dat er een schop in de grond gaat, reageerde de burgemeester begripvol richting de bezwaarmakers. "We zitten in een proces van participatie, dat willen we goed geregeld hebben en dat kost tijd." Dat het er wel een keer van moet komen, is volgens de burgemeester wel logisch en een kwestie van tijd. "Het hoeft allemaal niet zo lang meer te duren voordat het stedelijk bouwkundig plan is vastgesteld en dan kan het binnen een paar maanden door de raad besproken worden en kan er een besluit over genomen worden." Het hele interview met de burgemeester is te zien op GooiTV.


Meer berichten