Afbeelding
Foto: Marlo Reeders

Goois Democratisch Platform woedend over niet-vlaggen bij 75 jaar vrijheid

Algemeen

NAARDEN - Fractievoorzitter Jelmer Kruyt heeft namens het Goois Democratisch Platform (GDP) aan het college vragen gesteld over het vlaggen op 4 en 5 mei in Naarden. Op beide dagen wapperde er geen driekleur vanaf het oude Stadhuis van Naarden. Ook vanuit de toren van de Grote Kerk was er geen vlag te bekennen. "Naar verluidt speelt hetzelfde probleem in de kernen Muiden en Muiderberg", aldus Kruyt.

Volgens hem is de verbazing, teleurstelling en zelfs woede hierom groot onder inwoners. "Zij vinden dat de vlag er gewoon hoort te hangen, net als in al die honderden jaren achter ons. En zeker bij dodenherdenking en 75 jaar bevrijding. Juist nu de herdenking en festiviteiten ingetogen zijn in verband met corona, is er behoefte aan dit aloude symbool van eenheid en verbondenheid." Inmiddels is er ook al een petitie gestart.

Arbotechnisch

Uit navraag bij de burgemeester, blijkt er een arbotechnische grondslag te zijn voor de weigering om nog langer op de gebruikelijke wijze te vlaggen, zegt Kruyt. "Wij vinden dat heel opmerkelijk en zullen het rapport van de arbo-inspectie opvragen en schriftelijke vragen aan het college stellen. Niet alleen over de vlaggen in Naarden, maar ook over eventuele problemen in andere kernen."

Ultieme poging

Het GDP heeft nog een ultieme poging gedaan om de vlag op Bevrijdingsdag tóch uit te steken, echter zonder succes. "Wij dachten de oplossing gevonden te hebben, nadat wij een chauffeur van dienst van de brandweer Bussum bereid hadden gevonden om de vlag alsnog met de ladderwagen op te hangen. De commandant van de brandweer ging hiermee akkoord. We hebben daarop de burgemeester Han Ter Heegde gebeld, maar hij wilde hier geen toestemming voor geven. Wij leggen daar natuurlijk niet zomaar bij neer. Die vlag hoort daar, dus die komt er wat ons betreft vroeg of laat weer op. Net als het ornament op de Utrechtse Poort."

Identiteitsgevoel

Heemschut wil B en W op het feit wijzen 'dat een, op het oog simpele handeling, zoals het voeren van een vlag vanaf een openbaar gebouw, grote maatschappelijke waarde kan hebben'. "In een kleine lokale gemeenschap, zoals Naarden, Muiden of Muiderberg, is dit gebruik van grote toegevoegde waarde voor het identiteitsgevoel. Bovendien is het onderdeel van de beleving van een monument, en een voortzetting van het traditionele gebruik van een gebouw."

Vervolgens wordt in de brief verwezen naar een soortgelijke kwestie in buurgemeente Weesp, waarbij ook het vlaggen vanaf het stadhuis vier jaar geleden werd afgeschaft vanwege de werkomstandigheden. "Het college van de gemeente Weesp heeft het belang van deze traditie in de daaropvolgende maatschappelijke discussie onderkend en heeft samen met de lokale aannemer een creatieve oplossing gevonden tegen minimale kosten om toch weer te kunnen vlaggen vanaf het stadhuis." Heemschut pleit dus voor een dergelijke oplossing in de gemeente Gooise Meren.

Uit de krant