Afbeelding
Foto: Geert-Jan Hendriks

'Scholen en kinderopvang hebben de noodopvang fantastisch geregeld'

Algemeen

BUSSUM - Er is veel keus voor ouders die gebruik maken van de noodopvang in Gooise Meren. Organisaties werken daarvoor intensief samen. Als gemeente hebben wij een makelaarsfunctie", zegt Geert-Jan Hendriks, wethouder Onderwijs Gooise Meren. "Zo nodig bieden wij ondersteuning, maar heel veel scholen en kinderopvanginstellingen hebben vanaf dag 1 de noodopvang fantastisch geregeld." Onderwijsdirecteuren sluiten zich hierbij aan. "De kracht van het onderwijs is dat wij gewend zijn om in oplossingen te denken", stellen zij resoluut.

Stan Put is sinds januari interim-directeur van de Jozefschool in Muiden. "Ik zou tot de zomervakantie blijven en was druk bezig om samen met een extern bureau een plan van aanpak uit te werken. Totdat de coronacrisis uitbrak. Van tevoren had ik nooit kunnen bedenken dat ik deze situatie zou moeten managen", blikt hij terug. Twee dagen nadat het kabinet besloot om de scholen te sluiten had de school de noodopvang voor kinderen met ouders in cruciale beroepen op orde. In week twee was ook de noodopvang geregeld voor kinderen voor wie thuisonderwijs minder ideaal is. Put: "Wij hebben alle leerlingen in het vizier en weten daardoor welke kinderen we te weinig horen en zien. In goed overleg met hun ouders komen zij ook naar school." Ook voor de Hoeksteen was het regelen van de noodopvang in de woorden van directeur Henk Makker 'geen hogere wiskunde'. "Wij geven altijd al les. Misschien is het voor onze school iets gemakkelijker te regelen, omdat wij relatief veel onderwijsassistenten hebben. Zij begeleiden, inhoudelijk bijgestaan door een leerkracht, de kinderen die naar school komen."

Virtueel

Geert-Jan Hendriks heeft op 30 maart vier noodopvanglocaties bezocht, waaronder de Hoeksteen en de Jozefschool. Ook bracht hij een virtueel bezoek aan kinderopvang 't Mouwtje. Beide schooldirecteuren zeggen de betrokkenheid van de wethouder op prijs te stellen, maar niet gewacht te hebben op acties van de gemeente. "Die komen toch later", volgens Put. "Als specialisten kunnen we dit zelf. Hoewel het natuurlijk heel fijn is dat de gemeente beschikbaar is als er vragen zijn."

Snel schakelen

Om de scholen en kinderopvangorganisaties zo goed mogelijk te ondersteunen, heeft de gemeente snel moeten schakelen. "Het is een gekke wereld sinds de uitbraak van het coronavirus", zegt Hendriks. "Zodra we wisten dat de scholen dicht moesten, hebben we het contact met het onderwijs en de kinderopvang opgezocht." Floor de Vries is de coördinator noodopvang vanuit de gemeente. "Een van onze eerste acties is het opzetten van drie WhatsAppgroepen voor het basis- en voortgezet onderwijs en voor de kinderopvang geweest. Daarnaast hebben we bijeenkomsten via beeldbellen georganiseerd."

Tierelier

Inmiddels loopt de noodopvang in haar woorden 'als een tierelier'. "Ik beantwoord dagelijks vragen en we helpen met het leggen van contacten. Daarnaast delen we onze kennis. Denk bijvoorbeeld aan het inregelen van verkeerssituaties. Hoe voorkom je dat ouders het schoolplein op komen? Als gemeente inventariseren wij hoe locaties dit oppakken, zodat alle onderwijs- en opvangorganisaties van gevonden oplossingen kunnen profiteren."

Complexe puzzel

Naast de noodopvang op school is er ook een 24-uursnoodopvang voor kinderen met ouders in cruciale beroepen op de Sneeuwkoningin in Naarden, een vestiging van Koningskinderen. "Een handjevol kinderen maakt hier gebruik van", zegt directeur Jelmer Kruyt. "Er is niet zoveel vraag dat we iedere nacht open zijn." De noodopvang overdag en 's nachts loopt volgens hem soepel. "De echte uitdaging is nu om de komst van de kinderen na 11 mei goed te regelen. Hoe stemmen we bijvoorbeeld de buitenschoolse opvang af met de halftijdse schooltijden? Dat is een complexe puzzel die we samen met de scholen moeten oplossen."

Wethouder Hendriks bezocht kinderopvang 't Mouwtje op afstand.
Afbeelding
Schooldirecteuren en leerkrachten zien ernaar uit om de kinderen vanaf 11 mei weer te verwelkomen.

Uit de krant