Rob Geul: 'Praten door de babyfoon via een spiegelende ruit was wel wennen'

Algemeen

NAARDEN - Door de kabinetsmaatregelen gingen de verzorgingshuizen plotseling potdicht voor bezoek. Dat De Veste dus na drie weken het initiatief nam tot raambezoeken werd met gejuich ontvangen. Rob Geul (66) uit Naarden bezoekt zijn moeder Fien (94) wekelijks.

"Ze woont sinds twee jaar in De Veste. Ik ben daar ook vrijwilliger in het winkeltje en lid van de Cliëntenraad." Fien en Rob hadden elkaar al vier weken niet in levenden lijve gezien toen ze elkaar weer - weliswaar gescheiden door een ruit - weer ontmoetten. "We hadden erg naar dat eerste bezoek toegeleefd", vertelt Geul. "Het was heel bijzonder: voor haar, maar ook voor mij. Erg fijn. Het praten door de babyfoon via een spiegelende ruit was wel wennen, maar het is beter dan niks."

Superklein wereldje

Hij heeft te doen met alle bewoners. "Ze leven in een superklein wereldje. Activiteiten als bingo, sjoelen en zwemmen zijn gestopt. Hun enige uitje is het loopje naar de brievenbus. Daarom hebben we namens de Cliëntenraad een brief naar het management gestuurd met het verzoek of de bezoekjes versoepeld kunnen worden door deze bijvoorbeeld in de tuin te laten plaatsvinden. Ik zie mijn moeder namelijk veranderen: ze is in zichzelf gekeerd."

Het is dus heel fijn dat de bewoners van woonzorgcomplex De Veste aan de Koningin Wilhelminalaan 1 in deze hectische coronatijd tóch bezoek kunnen ontvangen. Uiteraard niet op hun kamer of in de gemeenschappelijke ruimten, maar op een speciaal gecreëerde plek. "We hebben op het terras - tegen het raam - een tent neergezet", vertelt locatiemanager Loes Meents. Dat is kort na Pasen gebeurd en het blijkt een schot in de roos. De tent is de ontvangstruimte voor het bezoek. "We hebben daar een tafel, stoel en bloemetjes neergezet. Ook zorgen we voor koffie. De bewoner zit aan de andere kant van het raam en daar hebben we het net zo gezellig gemaakt. De mensen praten met elkaar met behulp van een babyfoon."

Experiment

Alle contactpersonen van de bewoners zijn over dit experiment middels een brief op de hoogte gebracht. Zij kunnen via activiteitenbegeleidster Erna den Hoed een afspraak maken. En er wordt flink gebruik van gemaakt. De lengte van de bezoekjes is afhankelijk van het aantal mensen, laat Meents weten. "De een heeft voldoende aan een half uur, terwijl als er meerdere mensen tegelijk komen, het bezoekmoment wel anderhalf uur kan duren. Duidelijk is dat iedereen blij is elkaar weer even te kunnen zien, en dat leidt tot mooie dingen en zichtbare emoties." De raambezoeken zullen zolang de coronacrisis daar om vraagt, blijven plaatsvinden.

Verwend

Ondertussen gaat alles zo goed als mogelijk door in De Veste. Meents: "We hebben het geluk dat we voldoende medewerkers hebben en we geen bewoners met corona in huis hebben. We kunnen onze bewoners gelukkig extra aandacht geven, maar we zijn ook een soort boodschappendienst. En we moeten de bel in de gaten houden, want er wordt veel afgegeven, zoals pakketjes, bloemen en gebakjes en natuurlijk de vele kaarten en verhaaltjes van de kinderen. Onze bewoners worden écht niet vergeten en worden letterlijk verwend. En dat is fijn, want zij hebben het niet makkelijk."

Uit de krant