Janine Beulink:
Janine Beulink: "De afgelopen twee jaar was het nooit rustig." Foto: © Bob Awick

Medewerkers Filmhuis Bussum staan te trappelen om weer open te gaan

Algemeen

BUSSUM - Een discussie over openblijven of dichtgaan was er binnen Filmhuis Bussum nooit toen de eerste coronamaatregelen werden aangekondigd. Zelfs de eerste mededeling dat kleinschalige bijeenkomsten tot honderd bezoekers nog wel door mochten gaan, was geen haalbare kaart. Dat zegt Janine Beulink van het theater aan de Brediusweg. "Het was een goede beslissing om dicht te gaan. De sfeer was er niet meer naar om open te blijven."

Het gesprek met de directeur - dat is Beulink sinds 2009 - vindt plaats op een zonnige donderdagmiddag. Daarbij valt op dat er in het centrum van Bussum weer wat meer verkeer is dan de weken ervoor. Beulink zelf is - sinds de deuren van het filmhuis medio maart dichtgingen - voor het eerst weer in haar tweede huis. "En dat is heerlijk", zegt zij, al voelt het nog wat vreemd aan. De kassa is verplaatst, de barkrukken staan op de bar en van een gezellige inrichting is eveneens geen sprake. "Heeft ook geen zin", zegt Beulink. Het is immers nog onduidelijk onder welke voorwaarden filmhuizen en bioscopen weer open mogen. "Maar we staan te trappelen."

Klussen

Hoewel er sinds de sluiting nul bezoekers zijn geweest, was het zeker de eerste weken na de sluiting allesbehalve rustig binnen. Want eindelijk kwam men toe aan de klussen waar steeds geen tijd voor was. "We hebben de vloer laten doen", zegt Beulink in het normaal 'supergezellige' maar nu lege café. "Die is opnieuw in de olie gezet. Voor die klus moet je eigenlijk 24 uur dicht, maar we zijn altijd zeven dagen in de week open. We hadden bedacht dit te doen als het iets rustiger zou worden, maar de afgelopen twee jaar was het nooit rustig."

Mazzel

Tot vrijdag 13 maart, een dag nadat de eerste maatregelen kenbaar waren gemaakt. De mazzel voor het filmhuis was op dat moment dat er al allerlei klussen op de planning stonden. Vanwege de sluiting konden die klussen direct starten. Die eerste drie weken ging het los, vertelt Beulink. Zo kwamen er nieuwe theaterspots en was er een grondige schoonmaak van de twee filmzalen, inclusief de 120 en 36 stoelen die beide zalen tellen. "We baalden er aanvankelijk van dat we twee dagen dicht moesten vanwege de vloer die moest drogen", vertelt Beulink. "Nu kan het veel langer drogen. Verder hebben we alle kussens van het café kunnen wassen en is alles 'fris zwart' geschilderd. Ook op technisch gebied hebben we allerlei wensen - nieuwe aansluitingen, kabels beter wegwerken - kunnen realiseren waar we normaal niet aan toekomen."

Zichtbaar blijven

Filmhuis Bussum heeft vijf betaalde krachten en nog eens 145 vrijwilligers aan zich verbonden. Van die vijf zijn er ook nog twee pas kort in dienst. Eén van hen houdt zich bezig met social media, vertelt Beulink. Die persoon hoeft zich niet te vervelen. Want juist in deze tijd is zichtbaar blijven van levensbelang. Ook nauw contact houden met de vele vrijwilligers, waarvan er veel ouder zijn dan 65 jaar is, is een must. "Met medewerkers hebben we al een aantal Zoomsessies gehouden", vertelt de directeur. "Je merkt ook dat wij een belangrijke sociale functie hebben. Dat moeten we echt voor ogen houden. We kwamen er via Zoom achter dat een medewerker ziek is geweest. Dat wisten we aanvankelijk dus helemaal niet. Dus hierbij ook een oproep aan alle medewerkers: als je ziek bent, laat het weten!"

Populisme 3.0

Kwaad op bijvoorbeeld de overheid dat bepaalde winkels wel open mogen en de filmtheaters niet, is Beulink allerminst. Wel hoopt zij uiteraard snel open te kunnen, eventueel met een schermpje bij de kassa, bepaalde looproutes en een minder volle filmzaal. "Eerst werd er geklaagd dat de overheid te traag was met de maatregelen, nu willen mensen er alweer mee ophouden. Dat is populisme 3.0. Maar gezondheid is ons grootste goed."

Uit de krant