Bij de plaquette zijn vanmorgen door HKB-bestuur ook bloemen gelegd.
Bij de plaquette zijn vanmorgen door HKB-bestuur ook bloemen gelegd. Foto: HKB

HKB onthult plaquette ter ere van 11 Bussumse verzetsstrijders

Algemeen

BUSSUM - Aan de zijgevel van de Fokke Bleekerstraat 1 is vanmorgen - 4 meiherdenking - een plaquette bevestigd met daarop de namen van elf Bussumse verzetslieden. Deze verzetslieden zijn in de Tweede Wereldoorlog omgekomen. De straten in het 'verzetswijkje' in de Westereng zijn naar hen vernoemd, maar er is geen enkele verwijzing naar de achtergrond van de vernoemden.

De Historische Kring Bussum (HKB) wil met deze plaquette de namen en daden van deze verzetslieden onder de aandacht brengen van bewoners en bezoekers van de wijk. In een aflevering van het Bussums Historisch Tijdschrift dat begin deze maand is verschenen, wordt eveneens aandacht aan dit onderwerp besteed.

Eer

Met deze plaquette - uitgevoerd in staal en email - is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan, laat HKB-woordvoerder Klaas Oosterom weten. "Na jaren bij de gemeente aangedrongen te hebben om meer bekendheid te geven aan deze verzetsstrijders hebben we zelf het initiatief genomen. De bewoonster/eigenares van Fokke Bleekerstraat 1 beschouwt het als een eer dat de plaquette daar is aangebracht", gaat de Bussumer verder.

Stilte en zonder publiek

Vanwege de coronamaatregelen heeft de onthulling in stilte en zonder publiek plaatsgevonden. De HKB hoopt dat het plantsoentje waar de plaquette is bevestigd een plek van herdenken gaat worden.

Mogelijk gemaakt

De plaquette is mede mogelijk gemaakt door Aagje de Vries, IJzerhandel Baltus en Rotary Club Bussum.

Uit de krant