Fedde ten Hertog (9) samen met zijn judoleraar Christiaan van der Hoek in de tuin met de Judo-Buddy.
Fedde ten Hertog (9) samen met zijn judoleraar Christiaan van der Hoek in de tuin met de Judo-Buddy. Foto: Janet Tuinstra

Judobroers bedenken slimme en veilige oplossing voor contactsport: Judo-Buddy

Algemeen

BUSSUM - De buitensporten voor de jeugd mogen zoetjesaan weer beginnen, maar voor de contactsporten blijft het andere koek tijdens deze coronatijd. Dus moeten judofans het al een tijdje stellen zonder hun favoriete sport. Judolessen zijn in een anderhalve meter samenleving namelijk lastig te realiseren. Maar daar heeft Judoschool van der Hoek uit Bussum een slimme oplossing voor bedacht: de Judo-Buddy. Hiermee kunnen kinderen én volwassenen veilig judoën.

De Judo-Buddy is gemaakt van een echt judopak dat dusdanig is vastgemaakt en opgevuld dat het een echt sportmaatje is en waarmee alle judo-oefeningen veilig uitgevoerd kunnen worden.

Judoskills

Janet Tuinstra is zeer enthousiast over dit concept. Haar zoon Fedde (9) judoot graag bij Van der Hoek. "Deze sympathieke judoschool van twee jonge broers zit nu al weken zonder inkomsten - zij rekenen al weken geen contributie aan hun leden en klanten -, maar doen er toch alles aan om hun leerlingen les te kunnen geven. Daarom kwamen ze op het idee van de Judo-Buddy. In combinatie met live onlinelessen een perfecte manier om in deze tijden je judoskills te onderhouden", vertelt ze.

Interactie

Christiaan van der Hoek is mede-bedenker van de Judo-Buddy: "Veel sportclubs zijn bezig met het geven van online sportlessen. Ook wij hebben filmpjes van onze lessen gemaakt, zodat de kinderen deze niet hoeven te missen. Maar toch ontbrak er wat. We lieten de kinderen knuffels of bezemstelen gebruiken als judomaatje. Dit lukte aardig, maar was niet ideaal. Daarnaast misten wij de interactie met de kinderen enorm en wij denken dat de leerlingen dit ook missen. Daarom zijn wij gaan nadenken over een alternatief. Zo zijn we op live lessen met de Judo-Buddy gekomen."

Tekst gaat verder onder het filmpje.

Al snel bleek dat online judolessen met een Judo-Buddy niet alleen in coronatijd leuk zijn, maar ook voor de toekomst veel mogelijkheden bieden. Het team van Judoschool van der Hoek denkt dat hun initiatief een oplossing biedt voor ouders voor wie de clublessen te prijzig zijn of voor wie het vervoer naar de club lastig is. "Of voor kinderen die in het buitenland wonen. Ook zij kunnen dan toch aan de slag met judo. Kinderen met handicap hebben vaak moeite om aansluiting te vinden op een reguliere sportclub, maar kunnen samen met de Judo-Buddy gewoon meedoen in een online groep." De live lessen met de Judo-Buddy kosteneen tientje per maand en zijn voor iedereen toegankelijk.

Aanvulling

Van der Hoek: "Wij denken dat judo en andere contactsporten op een gegeven moment heus wel weer mogelijk zijn. En natuurlijk is het voor kinderen het leukst om samen met hun vriendjes te judoën. Maar de online judolessen in combinatie met de Judo-Buddy zijn een geweldige aanvulling om thuis door te kunnen gaan met oefenen, of om toch te judoen als het niet lukt om naar een reguliere les te komen."

Wereldwijd

Een video op Facebook werd al honderden keren gedeeld door judofans over de hele wereld, waaronder Italiaanse, Spaanse en Braziliaanse topjudoka's en bestuursleden Internationale Judo Federatie en de Italiaanse Judo Federatie.

Uit de krant