Directeur Paul Haighton in een lege theaterzaal.
Directeur Paul Haighton in een lege theaterzaal. Foto: © Bob Awick

Haighton: 'Hoop en verwachting dat we meer perspectief zouden krijgen'

Algemeen

BUSSUM - Voor theater en congrescentrum Spant! komt de coronacrisis dubbel zo hard aan. "Het zijn barre tijden", meldt directeur Paul Haighton. "We leefden van persconferentie naar persconferentie en vorige week had ik de hoop en verwachting dat we iets meer perspectief zouden krijgen. Daar snakt iedereen naar", zegt Paul Haighton, directeur van Spant! Maar premier Rutte besliste anders. De theaters blijven voorlopig dicht. En volgens Haighton wordt Spant! aan het Dr. Abr. Kuyperplein op twee fronten hard geraakt, want zowel de culturele sector als het congrescentrum is volledig tot stilstand gekomen.

"En met het congrescentrum financieren we ook nog voor een groot deel onze culturele activiteiten. Maar we moeten reëel zijn", zegt de directeur. "Wij staan voor de ontvangst van grote groepen achter in de rij om weer volledig open te gaan."

Zware periode

En als 1 september haalbaar is, zal ook daarna een zware periode volgen. "Dus wij moeten hier toch echt maatregelen gaan nemen, en dat is in een theaterzaal makkelijker te managen dan in een openbare ruimte. Wij gaan ervan uit dat wij tot 1 september maar heel weinig tot geen omzet zullen hebben. Zoals Macron zei: 'We lopen achter elkaar aan in de mist en niemand weet wanneer die optrekt.' Er is iets van hoop dat we vóór 1 september iets kunnen doen, maar heel veel zal het niet zijn."

Gezonde onderneming

De culturele sector heeft het dus ontzettend zwaar. Spant! heeft het geluk financieel een gezonde onderneming te zijn. "We hebben in de loop der jaren een vermogen opgebouwd en dat zullen we nu moeten aanwenden om de komende maanden door te komen. Dit kun je overigens niet een jaar volhouden, want de kosten lopen wel door." De directeur is tevreden over de snelheid van handelen van de overheid. "Maar de extra toegezegde 300 miljoen euro gaat niet naar lokale theaters als Spant!, maar naar rijksgesubsidieerde instellingen als musea. Dus we teren wel in, en gelukkig kan dat. De scope is nu gericht op de komende maanden en daarbij letten we goed op de kosten."

Anderhalvemetereconomie

Hoe nu verder? De anderhalvemetereconomie is dus ook voor Spant! voorlopig de realiteit. Haighton: "Hiervoor zijn we allerlei scenario's aan het maken en daar word je niet blij van, kan ik zeggen. De zaalcapaciteit vermindert drastisch." Naast het wachten op de protocollen vanuit de branche moeten ook de RIVM-richtlijnen worden gevolgd. "Als wij zelf berekeningen doen dan zitten we misschien nog maar met een zaalbezetting van 25 procent. Dat zou betekenen dat een artiest minimaal tweemaal op een dag moet gaan optreden."

Megapuzzel

De 34 voorstellingen, die tussen maart en juni 2020 zijn geannuleerd, krijgen voorrang bij de programmering van seizoen 2020/2021. "Dat is een megapuzzel waar niet alleen wij, maar alle honderden theaters in Nederland vanaf de eerste annulering mee bezig zijn geweest, en nog altijd zijn. Het gaat bij elkaar om duizenden artiesten." Deze voorstellingen moeten allemaal weer gepland worden ná 1 september. "En dat betekent heel veel overleg tussen theaters, artiesten en management. Een aantal voorstellingen hebben we al met potlood kunnen noteren, maar rond 1 juni geven we hierover uitsluitsel en komen we hiermee naar buiten." Spant! overweegt overigens eerder om nieuwe voorstellingen een jaar door te schuiven dan geannuleerde voorstellingen te laten vervallen. "Die intentie zien we ook vanuit de artiesten."
Ondertussen is de eensgezindheid onder het Spant!-team enorm groot. "We maken van de nood een deugd: er wordt geschilderd en gelakt. De lampen wordt uit de rekken gehaald en schoongemaakt, de toneelvloer in de wax gezet en de chef-kok is met allerlei creatieve concepten bezig", aldus Haighton.

Uit de krant