Bubbelvoetbal zou in deze coronatijd misschien nog wel het beste zijn, maar vanaf morgen mag de jeugd weer naar buiten.
Bubbelvoetbal zou in deze coronatijd misschien nog wel het beste zijn, maar vanaf morgen mag de jeugd weer naar buiten. Foto: Jurrian

Kinderen Gooise Meren terug op de sportvelden

Algemeen

GOOISE MEREN - Sportverenigingen uit Gooise Meren springen massaal in op de versoepeling van de corona-voorschriften voor sportende kinderen die door het kabinet zijn afgekondigd. Nagenoeg alle van de bijna dertig buitensportverenigingen hebben bij de gemeente plannen en een protocol ingediend om kinderen weer in georganiseerd verband te laten sporten.

Een aantal clubs ontvangt morgen de eerste kinderen op hun complex voor wedstrijdjes, trainingen, sport en spel. Daarbij gaat het niet alleen om jonge kinderen tot en met 12 jaar, die zonder beperkingen met elkaar (georganiseerd) mogen sport, maar ook om activiteiten voor oudere kinderen die tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden.

Noodverordening

De animo onder de clubs om weer sportief bezig te zijn is bijzonder groot. Sommige clubs waren al van plan om vandaag met kinderen aan de slag te gaan, maar dat is net te vroeg, omdat de noodverordening, die eerder was afgekondigd om de sportvelden te sluiten, pas in de loop van woensdag is vervangen door een nieuwe noodverordening. Eerder sportactiviteiten toestaan zou dan in strijd zijn met de regels.

Boete

De mogelijkheid om te sporten leeft enorm, ook bij ouders en kinderen. Dat blijkt ook aan het grote aantal telefoontjes die bij de gemeente binnenkomen over het sporten. De versoepeling betreft nu alleen de buitensporten. Gedurende de activiteiten die de verenigingen, hun trainers en vrijwilligers organiseren, zijn de sportparken geopend. Na het sporten gaan de sportparken en velden weer op slot, zoals dat nu ook het geval is. Wie zich dan toch op de velden begeeft om een balletje te trappen met vrienden is in overtreding en riskeert een boete.

Kantines dicht

Verenigingen die weer met kinderen gaan sporten, moeten een plan van aanpak en protocollen voorleggen aan de gemeente hoe zij dat willen gaan doen. Niet alles is toegestaan. Zo zijn sportkampjes, die meer omvatten dan alleen sport en ook vaak langer duren, niet toegestaan. Clubhuizen, kantines en kleedkamers zijn tijdens het sporten gesloten, toiletten zijn beperkt beschikbaar. De versoepeling geldt nu alleen voor de buitensporten en/of buitenactiviteiten.

In navolging van de sportclubs zullen ook de buurtsportcoaches in Gooise Meren sportactiviteiten in de wijken gaan opzetten. Plannen daarvoor worden nu nader uitgewerkt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van veldjes en locaties in de wijken en buurten. Gemeentelijke pannaveldjes (voetbalkooien), die momenteel zijn afgesloten, blijven, behoudens voor georganiseerde buurtsportactiviteiten, dicht. Dit om te voorkomen dat kinderen er ongeorganiseerd, zonder in achtneming van de coronavoorschriften, gaan sporten.

Popelen

Wethouder sport Alexander Luijten is bijzonder blij dat kinderen weer lekker kunnen bewegen en sporten en dat de verenigingen zo enthousiast en snel hebben gereageerd. "Mijn complimenten aan de clubs voor de snelle actie. Beweging, sporten, samen lekker buiten actief zijn is zo belangrijk voor kinderen, ze staan te popelen om weer te kunnen sporten. Maar dan wel met alle voorschriften die daarbij horen, want we willen blijven voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Het blijft een serieus probleem, ook al gaat de trend langzaam de goede kant op. Dat betekent ook, dat we, soms tot teleurstelling van de clubs, niet eerder dan donderdag van start kunnen, omdat de nieuwe noodverordening pas in de loop van woensdag van kracht is geworden. Ik wens iedereen veel plezier toe tijdens het sporten."

Wie vragen heeft over sporten en corona of initiatieven wil aanmelden kan mailen met coronasport@gooisemeren.nl.

Uit de krant