V.l.n.r. Ben Boogaard, en Voedselbankvrijwilligers Nico Voskamp en John de Graaf.
V.l.n.r. Ben Boogaard, en Voedselbankvrijwilligers Nico Voskamp en John de Graaf. Foto: © Bob Awick

Ondernemers WV Maxis schenken 10 mille aan goederen aan Voedselbank

Bedrijven

Nico Voskamp: 'Als we een vlag zouden hebben, zou die uitgaan'

MUIDEN - Een grote verrassing afgelopen vrijdag voor de Voedselbank Gooi & Omstreken. In het lege pand van Intertoys kreeg deze vrijwilligersorganisatie door winkeliersvereniging (WV) Maxis Muiden goederen ter waarde van 10.000 euro overhandigd. "Mooi hè", zegt voorzitter Ben Boogaard. "Alle winkeliers reageerden zeer positief op dit voorstel."

Het idee is ontstaan nu er door het heersende coronavirus door de Maxis-winkeliers tot 1 september geen publieksactiviteiten georganiseerd mogen worden. "Dan kun je wel op de centjes gaan zitten, maar je kunt er ook iets positiefs mee doen. Daarom schenken we een deel van dat budget aan de Voedselbank Gooi & Omstreken", zegt Boogaard.

Solidair

"Het gaat vooral om voedsel- en verzorgingsproducten die we bij de Maxis-ondernemers Hema, Albert Heijn, Lidl en Big Bazar hebben gekocht. En dat is aardig wat geworden. Vrijdag is de eerste vrachtwagen gevuld en deze week wordt de rest opgehaald", aldus Boogaard, die hoopt dat vele andere ondernemers net zo solidair zijn en ook de voedselbank gaan steunen.

De Maxis-winkeliers zorgen ervoor dat de 540 voedselbankklanten voorlopig weer vooruit kunnen. "We hebben ervoor gezorgd zo veel mogelijk goederen aan te bieden waar momenteel door schaarste moeilijk aan is te komen, zoals bijvoorbeeld rijst. Verder hebben we soepen, groenteconserven, ingeblikte tonijn, pindakaas, limonade en shampoo en zeep ingekocht. En Lekkerland had nog matzes over en die gaan ook naar de voedselbank. Van elk product leveren we 540 stuks; zo hebben we het opgebouwd", gaat de voorzitter verder.

Nico Voskamp van de voedselbank kon zijn oren niet geloven toen hij dit prachtige nieuws vanuit Muiden te horen kreeg. "Als we een vlag zouden hebben, zou die uitgaan", reageert hij. Hij vindt de donatie van Winkeliersvereniging Maxis "niet normaal groot". "De vrijgevigheid is door het coronavirus wel aangewakkerd, maar dit is erg mooi. Het is ongelooflijk veel. Meerdere rolcontainers en pallets. We hebben wel drie à vier ritten met de vrachtwagen nodig om het allemaal naar de opslag in Huizen te krijgen."

Meer aanloop

De voedselbank kan donaties als deze ontzettend goed gebruiken, want sinds de uitbraak van het coronavirus is er bijna 10 procent meer aanloop van mensen die aankloppen voor een voedselpakket. "Die krijgen ze dan ook ter plekke, daarna gaan we pas uitzoeken of ze recht hebben op meer. Daarbij wordt gekeken naar het besteedbaar inkomen", aldus Voskamp.

Uit de krant