Sporten in teamverband zit er voorlopig nog niet in.
Sporten in teamverband zit er voorlopig nog niet in. Foto: Bob Awick

Vraagtekens bij kwaliteit doelgroepenvervoer en sportclubs voor de zomer niet open

Algemeen

BUSSUM - Burgemeester Han ter Heegde vindt dat we als inwoners van Gooise Meren de corona maatregelen goed naleven. Het gaat volgens hem de goede kant op, maar hij verwacht niet dat voor de zomer weer gesport kan worden in teamverband. Dat vertelt hij in het interview met GooiTV en BussumsNieuws. Ook normale raadsvergaderingen hoeven we voorlopig nog niet te verwachten al wordt er over belangrijke onderwerpen wel gestemd. Zoals volgende week het doelgroepenvervoer. 

De corona maatregelen worden dus goed nageleefd, boetes zijn er nog niet uitgedeeld. "Waarschuwen lijkt voldoende tot nu toe", aldus Ter Heegde. Dit paasweekend gaat de burgemeester wel samen met een flink aantal BOA's de straat om nog meer dan anders toe te zien op naleving. 

Picknickende gezinnen vindt de burgemeester overigens niet zo'n probleem. Die kwam hij afgelopen weekend tegen op het strandje in Muiderberg. "Daar ga ik geen strand voor afsluiten. Mensen moeten zelf de discipline hebben om de 1,5 meter afstand te behouden." Ook sprak hij van een relaxte sfeer in de gemeente, waar veel volgens hem in een iets lager tempo gaat en er ook mooie initiatieven worden genomen om iets voor elkaar te doen. "Het gemeenschapsgevoel is belangrijk", benadrukt de burgervader.

Raadsbesluiten
Ondanks de coronacrisis worden er nog wel een aantal aantal raadsbesluiten en collegebesluiten genomen de komende periode. Afgelopen dinsdag verruimde het college de vent-regeling. Hierdoor krijgen de zogenaamde roodtrucks de mogelijkheid om twee avonden per week in een wijk te staan. "De regels worden in deze crisistijd wat opgerekt, want normaal gesproken moet je hier een vergunning voor hebben." Er zijn wel strikte regels maar de gemeente ziet het ook als een manier om de lokale (horeca)ondernemers wat te steunen.

Groepsvorming
De burgmeester waarschuwt nog wel voor groepsvorming. "Ik begrijp wel dat de meeste mensen het sociale contact missen, maar groepsvorming dat is echt gevaarlijk. Ik verwacht dat de maatregelen daaromtrent nog wel verlengd zullen worden." Sporten in teamverband en bij sportverenigingen hoort daar ook bij. "Ik verwacht niet dat dat voor de zomer weer opgestart wordt maar hoop wel dat er vanaf september weer op een normale manier gesport kan worden.'

Doelgroepenvervoer
Woensdag 15 april wordt er een beslissing genomen over het doelgroepenvervoer. Dat ligt nu bij private partijen, maar de Regio Gooi en Vechtstreek wil dit eigenlijk weer zelf gaan doen. Het gaat dan om vervoer van onder meer ouderen, wmo en jeugd. "Het plan is om dit niet meer uit te besteden aan marktpartijen. Er zijn vraagtekens bij de kwaliteit, de continuïteit is een probleem en er gaan nogal wat private partijen failliet", aldus de burgemeester.

Volgens Ter Heegde is het een grote en belangrijke beslissing, maar ook een politieke beslissing. "Willen we de kwaliteit van het doelgroepenvervoer goed garanderen dan vinden we als regio dat het beter is om die dienst bij de regio onder te brengen." De gemeenteraden moeten er wel nog akkoord op geven. Gooise Meren is de eerste gemeente in de regio die er een beslissing over neemt. 

Herdenking 4 mei
De herdenking op 4 mei ziet er dit jaar ook anders uit. De burgemeester zal samen met het college, in tweetallen, alle zes herdenkingsplekken in de gemeente bezoeken overdag bezoeken. Ook komen er korte filmpjes van de burgemeester samen met de voorzitters van de 4 en 5 mei comités. Daarin wordt aandacht gevraagd voor de herdenking. De burgemeester doet in dit verband ook een oproep aan de inwoners. "Ga gewoon bloemen leggen, maar doe dat verdeeld over de dag, ga niet om acht uur 's-avonds."

Het hele interview is te zien op GooiTV

Uit de krant