GGD-verpleegkundigen Kees Edink en Lian Horsman controleren een zorgmedewerker.
GGD-verpleegkundigen Kees Edink en Lian Horsman controleren een zorgmedewerker. Foto: © Bob Awick

Speciale coronateststraat voor zorgmedewerkers is nu open

Coronavirus

Een criterium is dat de continuïteit van zorg in het geding moet zijn

door Stefan van Hees

Zorgmedewerkers in de regio kunnen in de zogenaamde coronateststraat van de GGD Gooi en Vechtstreek worden gecontroleerd op het virus.

BUSSUM In de parkeergarage onder het gebouw van de GGD aan de Burgemeester de Bordesstraat in Bussum is zojuist een thuiszorgmedewerker van Vivium dinsdag door twee GGD-verpleegkundigen gecontroleerd op corona. De uitslag hoort ze binnen 48 uur. "Dit had veel eerder gemoeten", is haar eerste reactie na de keuring. "Ons halve team zit thuis."

De GGD is met de teststraat gestart na een oproep van minister Hugo de Jonge om medewerkers te testen. Sinds dinsdag is deze er en kunnen zo'n beetje alle zorgverleners die niet in het ziekenhuis werkzaam zijn, hier gratis terecht. Er is per dag ruimte voor honderd testen. Dinsdag, op dag 1, kwam de teller niet boven de twintig uit.
De test wordt (bij voorkeur) aangevraagd vanuit de eigen werkgever, bijvoorbeeld door de instellingsarts, bedrijfsarts, arbo-arts of specialist ouderengeneeskunde. Als dit niet mogelijk is, kan de aanvraag eventueel via de eigen huisarts verlopen. Zorgmedewerkers kunnen dus niet op eigen houtje een test aanvragen.
Een aanvraag krijgt groen licht als deze aan de testcriteria voldoet. Een test is namelijk niet bij elke zorgmedewerker noodzakelijk, stelt de GGD. Het testaanbod is onder meer bedoeld voor zorgmedewerkers die niet erg ziek zijn of zolang ze ziek zijn geen persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen gebruiken tijdens het werk. Een ander criterium is dat de continuïteit van zorg in het geding moet zijn. Bij een negatieve testuitslag (geen corona) zou de medewerker, in overleg met de arts, weer aan het werk kunnen gaan.

Directeur René Stumpel van de GGD Gooi en Vechtstreek en arts infectieziekten Jacqueline Sleven hebben eigenlijk nog geen idee hoeveel zorgmedewerkers zij de komende tijd in de teststraat tegen zullen komen. Wel constateren zij dat de zorg in deze regio een grote werkgever is en er sprake is van een schrijnend tekort aan voldoende beschermingsmiddelen (mondkapjes en kleding onder andere). Maar doordat er van een standaardoperatie nu geen sprake is en het lastig plannen is, is het lastig inschatten hoe een en ander verloopt.

Bij de teststraat zelf loopt het wel heel soepel. De eerste vijf zorgmedewerkers die getest worden krijgen - nadat ze de benodigde papieren met hun persoonsgegevens hebben overhandigd - een uitstrijk in de keel en vervolgens in de neus. Vervolgens gaan beide stokjes in een buisje met vloeistof en is het wachten op de uitslag. GGD-verpleegkundigen Kees Edink en Lian Horsman hebben de afgelopen dagen al vele testen uitgevoerd, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen. Nu staan zij een paar uur per dag in de parkeergarage.
Tijdens dag 1, dinsdag, valt vooral op dat veel Vivium-thuiszorgmedewerkers uit Naarden komen. "Ik zit al een week thuis", zegt een vrouw na de test. "Normaal ben ik nooit ziek, maar nu heb ik veel last van verkoudheid en geen reuk of smaak. Nu wil ik graag die uitslag hebben. Ik wil weer zo snel mogelijk aan het werk."

Uit de krant