De Rollende Keuken stond in Het Spiegel.
De Rollende Keuken stond in Het Spiegel. (Foto: PR)

Foodtrucks onder voorwaarden welkom in de wijken

GOOISE MEREN - Foodtrucks zijn op dinsdag en donderdag tussen 17.00 en 21.00 uur - maximaal twee uur op dezelfde verkoopplaats - welkom in Gooise Meren. Het college van Gooise Meren staat dit gedurende de noodverordening toe. Wel onder de strikte spelregels. Zo is het niet toegestaan dat meerdere foodtrucks bij elkaar staan, en binnen een straal van 250 meter mag geen andere venter een verkoopplaats innemen. De regeling geldt voor heel Gooise Meren.

Het college wil hiermee met name kansen scheppen voor lokale (horeca)ondernemers. Wethouder economie Alexander Luijten: "Het initiatief ligt bij de bewoners van wijken en buurten. Het is mooi dat inwoners zelf met initiatieven komen om gezamenlijk deze moeilijke tijd door te komen. Ik roep hen op om met name lokale ondernemers uit te nodigen op die avonden bij hun langs te komen. Op die manier steunen wij onze bewoners en onze ondernemers." Uiteraard blijven wel alle voorwaarden van de noodverordening, waaronder het houden van de vereiste minimum afstand van anderhalve meter, van kracht.

Steunactie

Het college komt hiermee tegemoet aan lokale initiatieven. Buurtbewoners in de Bussumse wijk Het Spiegel hebben de afgelopen weken op dinsdagavond een foodtruck en een ijsbrommer uitgenodigd bij wijze van steunactie voor de horeca, die door de coronacrisis hard getroffen wordt. Bewoners gaven vooraf hun bestellingen door en konden deze op een vastgestelde tijd en met de nodige afstand tot elkaar komen ophalen bij de foodtruck in de wijk. Op dinsdag 31 maart is dit initiatief door boa's en politie beëindigd, omdat het volgens de geldende regels niet was toegestaan. Met het besluit van 7 april 2020 maakt het college het nu wel mogelijk.

Wildgroei

Met de nieuwe regels voorkomt de gemeente dat er een wildgroei ontstaat aan foodtrucks die zich gedurende langere tijd en elke dag van de week in een wijk of buurt ophouden. Door de regulering is handhaving en toezicht door de boa’s ook goed mogelijk. Het biedt ook helderheid aan de initiatiefnemers over wat wel en niet is toegestaan. De doordeweekse dagen ontlasten de gezinnen rond etenstijd. Door deze beperking worden horeca-initiatieven in recreatiegebieden in het weekend voorkomen. De boa's kunnen daar onverkort tegen optreden, zoals de bedoeling is van de landelijke maatregelen. Door de afstand tussen de verkoopplaatsen kan geen ongewenst foodfestival ontstaan waardoor klanten blijven 'hangen'.

Meer berichten