Afbeelding
Foto: Bob Awick

Officieel geen Koningsdag, Veteranendag misschien verplaatsen

Algemeen

GOOISE MEREN Koningsdag en Veteranendag is officieel door de gemeente afgelast. Dit heeft te maken met het feit dat alle bijeenkomsten en evenementen tot 1 juni worden afgelast. 

Voor een aantal andere festiviteiten en evenementen kiest de gemeente Gooise Meren voor een andere invulling of uitstel. 

Lintjesregen
De traditionele lintjesregen, die aan Koningsdag vooraf gaat, te vervallen. De gedecoreerden worden wel op de hoogte gebracht dat zij Koninklijk onderscheiden zijn, maar een feestelijke bijeenkomst met het opspelden van de versierselen vindt later dit najaar plaats.

Dodenherdenking
De activiteiten rond de herdenkingen op 4 mei aanstaande komen te vervallen. Er vinden dus geen bijeenkomsten met sprekers en publiek plaats, geen stille tochten naar de diverse herdenkingsmonumenten en geen openbare kransleggingen. Dit is besloten om te voorkomen dat grote groepen mensen bijeen komen. Namens het college zal wel in alle kernen en op herdenkingsplekken gedurende de dag in beslotenheid een krans worden gelegd. Dat gebeurt niet om acht uur met twee minuten stilte. Het advies aan een ieder is om rond dit jaar rond dat tijdstip de Nationale Herdenking op televisie te volgen.

Heel jammer
Burgemeester Han ter Heegde betreurt dat feestelijke en ook plechtige evenementen en bijeenkomsten nu zijn afgelast. "Heel jammer, maar we kunnen helaas niet anders. Dit zijn bijzondere maatregelen in bijzondere tijden. Gezondheid gaat nu eenmaal boven alles. Koningsdag behoort tot de hoogtepunten van het jaar. Het is een volksfeest waar veel inwoners plezier aan beleven en waar door veel vrijwilligers hard aan gewerkt is. Volgend jaar pakken we gezamenlijk deze mooie traditie weer op en maken we er een geweldig feest van.”

Veteranendag
Dat ook speciale festiviteiten in het kader van 75 jaar bevrijding nu getroffen worden, komt hard aan. Han ter Heegde: "Veteranendag zou dit jaar groots gevierd worden, een happening zijn voor de gehele bevolking en voor de veteranen. Ook hier zijn door de organisatoren vele uren in de voorbereiding gestoken. Voor hen en met name ook voor de veteranen is het een hard gelag. Wat mij betreft komt van uitstel geen afstel. Er is nog geen besluit genomen over een andere datum voor Veteranendag, maar die gaat er zeker komen.” 

Doorschuiven
Eén van de opties is om Veteranendag een jaar door te schuiven naar mei 202. Die mogelijkheid is ook al geopperd door de Werkgroep Regionale Veteranendag 2020. Burgemeester Ter Heegde doet een oproep aan iedereen om zich gedurende de nu ’lege’ feestdagen wel te houden aan de voorschriften die in het kader van de gezondheid zijn opgelegd. 

Blijf thuis
"Ga niet zelf een feestje vieren, kom niet bij elkaar voor een oranjebitter of iets anders. Ga niet in gezelschap bloemen leggen op 4mei. Blijf thuis, kijk naar de tv, mijd sociale contacten en houd afstand tot elkaar. Alleen samen kunnen we
crisis de baas worden. Ik reken op u, zodat we straks met zijn allen gezond en wel de draad weer kunnen oppakken, ook waar het deze festiviteiten betreft.”

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Hulpdiensten redden vos met gebroken poot foto’s 3 jul, 08:58
Afbeelding
Mogelijk schietpartij in Naarden; politie doet onderzoek Algemeen 3 jul, 08:53
Afbeelding
Caravan gekanteld op A1 bij Naarden Algemeen 2 jul, 14:27
Afbeelding
Zomerexpositie Kunst aan Zee in Muiderberg Cultureel 2 jul, 10:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Roos Moseman ‘Op vakantie gaan we nooit, maar kijk eens om je heen!’ Mensen 2 jul, 08:00
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 17:09
Afbeelding
Feestelijke opening Skatepark West in Muiden Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Tuinconcert G.A. Heinze aan Googweg 8 Cultureel 1 jul, 14:12
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief