Partnerbijdrage

Verduurzamingssubsidie in 2020

Veel verduurzamingssubsidies liepen af met het einde van het jaar, maar Nederland is nog lang niet klaar met verduurzamen. Veel huiseigenaren willen graag hun steentje bijdragen, maar de financiering is vaak het probleem. De landelijke subsidieregeling die sinds 1 januari 2020 beschikbaar is, moet verduurzaming weer nieuw leven inblazen. Het is een subsidie in de vorm van een duurzaamheidslening en inwoners van Bussum kunnen deze lening aanvragen via de gemeente Gooise Meren.

Energiezuinig en comfortabel

Natuurlijk wil iedere inwoner wel een energiezuinige woning. Dit verlaagt niet enkel de CO2-voetafdruk, maar het zorgt ook voor meer wooncomfort en minder stookkosten. De overheid hoopt dat de duurzaamheidslening Nederlanders zal stimuleren de stap te nemen naar een milieuvriendelijkere woning. Degenen die een lening willen aanvragen doen dit bij hun eigen gemeente, maar het is het Stimuleringsfonds volkshuisvesting (SVn) die de lening uitgeeft.

Aflossen met behulp van besparing

Bij deze duurzaamheidsleningen gaat het om bedragen tussen de € 2.500 en de € 25.000. De lening moet worden terugbetaald binnen een termijn van tien tot vijftien jaar. Dit is onder andere afhankelijk van het totaal geleende bedrag. Doordat inwoners ruim de tijd krijgen om de duurzaamheidslening terug te betalen, is een groot deel vaak af te lossen met het geld dat bespaard wordt op de energierekening na de verbouwing. Huiseigenaren kunnen bovendien extra voordeel trekken van deze energiebesparing door een energievergelijker te raadplegen en een contract aan te gaan met de goedkoopste energieleverancier.

Subsidie aanvragen

De lening is aan te vragen door huiseigenaren, waarvan minstens één eigenaar jonger is dan 76 jaar. Tussentijds kan extra geld boetevrij worden afgelost vanaf €250,-. Het geleende bedrag wordt gestort in een bouwkrediet. Van daaruit wordt bovendien iedere factuur betaalt Ook bij deze subsidie is in totaal slechts een beperkt bedrag beschikbaar dat verstrekt kan worden aan duurzaamheidsleningen. Iedere gemeente zal aanvragen behandelen op volgorde. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Bij een aanvraag dient de huiseigenaar offertes toe te voegen van de verbouwingen die verduurzaming teweeg moeten brengen. De lening kan onder andere verstrekt worden voor maatregelen als een warmtepomp, een groendak, raam-, vloer-, dak- en/of gevelisolatie, energiebesparingsadvies en zonnepanelen. De aanvraag wordt getoetst door de gemeente, waarna zij het leenbedrag bepalen. Wanneer de gemeente de digitale toewijzingsbrief verstuurt naar de aanvrager, kan de huiseigenaar met deze brief een lening aanvragen bij het SVn. Dit moet binnen acht weken gebeuren. Indien het SVn de lening goedkeurt en de huiseigenaar een toekenningsbesluit geeft, mag hij overgaan tot de verbouwing. Vervolgens kunnen de declaratieformulieren naar de gemeente worden gestuurd, die ze op haar beurt na controle weer doorstuurt naar het SVn.

Meer berichten