Bouwplannen voor Hocras-terrein.
Bouwplannen voor Hocras-terrein. (Foto: © Bob Awick )

Een middelbare school, bedrijven en woningen op Hocras-terrein

BUSSUM - Wethouder Jorrit Eijbersen komt met een nieuw plan voor het Hocras-terrein. Het idee is om op deze plek een middelbare school, bedrijven en woningen te realiseren op de vrijgekomen 55.000 vierkante meter.

Zowel het Willem de Zwijgercollege als het Goois Lyceum staan te springen om een nieuw schoolgebouw. De kans is groot dan één van deze twee scholen zich op termijn zal vestigen op het Hocras-terrein. De plek, aan de rand van Bussum, zou ook prima bereikbaar zijn voor de leerlingen die vanuit de hele regio deze scholen bezoeken. 

Kosten
De gemeente wil deze keuze maken omdat tijdelijke huisvesting van de leerlingen tijdens de renovatie hoge kosten met zich mee brengt. "Door één van deze twee scholen te verplaatsen naar een andere locatie kan fors bespaard worden op de kosten voor tijdelijke huisvesting", luidt de verklaring van de gemeente.

Bedrijvigheid en wonen
Daarbij komt er op hetzelfde terrein ook plek voor kleinschalige en duurzame bedrijvigheid. Wethouder Eijbersen:"Ik denk aan maakproducties of opslag voor bijvoorbeeld aannemers. In ieder geval geen grote publiekstrekkers of distributiecentra. Dat kan ook niet want er is ook woningbouw op die plek voorzien. En dan bedoel ik wonen in het groen, aansluitend op de bestaande bebouwing in de omgeving. Uiteraard gaan we uit van minimaal een derde deel sociale huurwoningen," aldus de wethouder.

Niet jaren wachten
Eijbersen wil zo snel mogelijk beginnen met het maken van de plannen. "We gaan hier niet jaren op wachten. Aan het eind van het jaar wil ik duidelijkheid over de toekomst van deze plek. De realiteit is wel dat we door het coronavirus geen grote vergaderingen kunnen beleggen dus daar moeten we een mouw aan zien te passen."

Gamma blijft
Voor wie het zich afvroeg: het naastgelegen terrein met daarop de grote Gamma blijft gewoon op die plek, laat de wethouder weten.

Procedure
De herontwikkeling van het Hocras-terrein met gedeeltelijk wonen en onderwijs past  niet in het geldende bestemmingsplan. Het bestemmingsplan moet dus eerst nog gewijzigd worden. Omwonenden en andere belanghebbenden worden ook betrokken bij de planvorming tijdens 'omgevingstafels’ die later dit jaar worden gehouden. Het stedenbouwkundig plan is aan het einde van het jaar klaar zijn, zo is de verwachting.

Meer berichten