Straten zijn leeg en verlaten.
Straten zijn leeg en verlaten. Foto: © Bob Awick

Horeca baalt van gedwongen sluiting

Algemeen corona

GOOISE MEREN Alle eet- en drinkgelegenheden door het hele land zijn sinds zondag 18.00 uur gesloten vanwege het coronavirus. Hoe gaan ze hiermee om? Wij benaderden enkel horeca-ondernemers om te vragen hoe zij hiermee omgaan.

In de Kapelstraat, de horecastraat van Bussum, kan nergens meer gegeten worden. Maar wat dan? Trev's soep heeft -net zoals vele andere zaken- besloten in te zetten op thuisbezorging. "Wij gaan ook overdag bezorgen tussen 11.30 en 20.00 uur. Dat is uiteraard met contactloos betalen."

Het Vestinghotel in Naarden-Vesting is gewoon geopend, maar dat geldt niet voor het restaurant en de bar. Op site staat hoe ze hier mee omgaan. "Wij zorgen dat er een fles wijn of water klaar staat. Ontbijt serveren we enkel in overleg. Eten serveren we op de kamer, hierbij maken we geen gebruik van de eigen keuken maar van de beschikbare bezorgservices. De gasten mogen pizza, patat, Thais of iets anders eten op de hotelkamer."

Tekst loopt door onder de foto.


Het Vestinghotel in Naarden. © Bob Awick 

In Bussum centrum zit 'Njoyz van ondernemer Tom Geniets. "Het kwam voor ons als een donderklap bij heldere hemel dat we dicht moesten. Ik hoorde het op tv en we zijn direct naar de zaak gegaan. Zondag zijn wij altijd dicht, maar we zijn er wel gelijk heengegaan. We hebben alle apparatuur zoveel mogelijk uitgezet, voedsel weg moeten gooien of meegegeven aan het personeel of ingevroren. Ik heb vier man in dienst en direct tijdelijke WW-uitkering aangevraagd. De vaste lasten gaan door, we hopen echt dat we na 6 april weer open mogen. Overigens waren de reacties van onze klanten hartverwarmend. We gaan ons nu storten op catering en hopen dat mensen daar gebruik van willen maken. Voor ons staat de gezondheid op nummer één. We keuren daarom het besluit niet af, maar het doet ons als ondernemers wel pijn."

Bij Hotel Restaurant Het Rechthuis in Muiderberg zijn ze maar begonnen met een grote schoonmaak nu het restaurant helemaal dicht moet. Allerlei boekingen zoals vergaderingen, bruiloften en andere bijeenkomst zijn geannuleerd. Nog een enkele overnachting is blijven staan. "We mogen nog net roomservice bieden, maar om daar nu de keuken voor open te houden...", reageert Hannelies van der Vliet. Zij heeft haar seizoenspersoneel, dat 1 april zou beginnen, laten weten dat ze voorlopig nog niet kunnen beginnen. "Het is nu stilzitten, adem halen en wachten tot het overgaat."

Eigenaar Rogier Jansen van café ’t Raedthuys in Bussum ging zaterdagnacht al dicht. "Ook onder onze gasten zijn er diverse op hogere leeftijd met (minimale) dagelijkse kwalen. We kunnen het niet maken om deze groep bloot te stellen aan het virus."

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Stichting d’ONS wil duurzame ontwikkeling van Suriname veiligstellen voor volgende generaties ‘Jaarlijks zo’n veertig vrijwilligers die de roverij van zeeschildpadeieren tegengaan’ Natuur en Milieu 15 aug, 11:00
Afbeelding
HCAW plaatst zich alsnog voor Play-Offs Sport 15 aug, 09:30
Logo
Afbeelding
Zomerserie Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij SKBNM Villa Zeezicht zet zich in voor de buurt Natuur en Milieu 15 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring Dirk Tersteeg, landschapsarchitect Algemeen 14 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
'Eén van de mooiste momenten van het jaar om hier te zijn' Gooise heide kleurt nu ‘extreem vroeg’ paars Natuur en Milieu 14 aug, 09:00
Afbeelding
Hilversummer (23) opgepakt voor overval Kruidvat REGIO 13 aug, 12:36
Logo
Afbeelding
Zomerportret | Justin Putuhena Dj en producer Justin Putuhena raakte zichzelf kwijt in wereldje rond Justin Prime Cultureel 13 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Rolien Bekkema: 'Betalingsachterstanden nemen toe' PvdA en GroenLinks willen inkomensgrens voor energietoeslag omhoog Politiek 12 aug, 16:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief