Boodschapjes meenemen voor een buurman? Er zijn allerlei lokale, online groepen opgezet.
Boodschapjes meenemen voor een buurman? Er zijn allerlei lokale, online groepen opgezet. (Foto: Pixabay)
Corona corona

GGD: 'Mooi al die saamhorigheid, maar gebruik je gezond verstand'

GOOISE MEREN - Voor wie kan ik een boodschapje doen? Heb je geen oppas? Dan breng je de kinderen maar bij mij hoor! Uit de hele samenleving ontstaan er initiatieven om elkaar te helpen in deze lastige tijd. Onder de #coronahulp, groep corna hulp Bussum, verspreid hulp geen corona Muiden, en andere namen zien we online dat er veel saamhorigheid ontstaat. 

"Heel mooi, door soort initiatieven", reageert Marije Mansfeld van de GGD Gooi en Vechtstreek. "Maar we roepen mensen wel op hun gezonde verstand te gebruiken." Zij wijst erop dat maatregelen als afstand houden en de sluiting van kinderdagverblijven en horeca niet voor niets zijn. "Als mensen nu thuis op een hele groep buurtkinderen gaan passen of samen in de auto gaan stappen om boodschappen te gaan doen, dan schieten die maatregelen hun doel voorbij."

Boodschappen voor de deur
Kan er dan niets? "Zeker wel", reageert Mansfeld. "Maar bijvoorbeeld in het geval van boodschappen doen: bel om te vragen wat iemand nodig heeft, of vraag een lijstje via de mail en zet de boodschappen voor de deur. Als je wilt oppassen, doe dat alleen als dat kind niet verkouden is en jij zelf ook niet. En hou het beperkt, want veel zaken zijn juist dicht om het samenkomen van grote groepen mensen en daarmee verdere verspreiding van het virus te voorkomen."

Verkouden? Blijf thuis!
Verder kan de GGD-medewerker niet vaak genoeg zeggen dat de hygiëne-adviezen van het eerste uur van kracht blijven: "Ook nu blijven regelmatig je handen wassen, niezen en hoesten in de binnenkant van je elleboog en papierenzakdoekjes gebruiken en direct weggooien onverminderd belangrijk. En heb je verkoudsheidsklachten, blijf dan thuis zodat je anderen niet besmet."

Meer berichten