Afbeelding
Corona

Scholen werken vandaag de plannen uit voor thuisonderwijs

Algemeen

GOOISE MEREN - Het was een gek gezicht vanmorgen, al die lege en stille schoolpleinen. Op een aantal kinderen na (van ouders/ verzorgers in de zogenoemde vitale beroepen) gaan leerlingen als gevolg van de opgeschroefde corona-maatregelen de komende weken niet naar school. 

Maar achter die ongebruikelijke stilte gebeurt er juist van alles. De schooldirecteuren staan voor een grote uitdaging. Met elkaar en zeker ook met de docenten zal vandaag en morgen moeten worden uitgedokterd hoe het de komende weken verder moet. In mailings die gisteravond aan de ouders en verzorgers zijn gestuurd, wordt in veel gevallen al gesproken van onderwijs op afstand, bij voorkeur vanaf aanstaande woensdag. Hiermee moet worden voorkomen dat kinderen een achterstand oplopen. Zeker voor de kinderen in groep 8 en de examenleerlingen is de timing van de scholensluiting beroerd. 

Digitaal onderwijs
De meeste scholen hebben aan de ouders en leerlingen laten weten dat ze zo snel mogelijk met een plan van aanpak komen. Voor de (jongere) basisschoolleerlingen zal dat neerkomen op thuis schoolwerk maken met hulp van hun ouders/verzorgers. Voor de oudere kinderen en leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt gekeken naar de mogelijkheden van het geven van digitaal onderwijs.

Opvang bij vitale beroepen
Een aantal scholen vangt al per vandaag wel kinderen op van ouders/verzorgers met een vitaal beroep (onder meer de zorg en het openbaar vervoer). Maar er zijn ook scholen die aangeven eerst tijd nodig hebben om dit te regelen. Voor alle scholen geldt dat er vandaag en morgen op geen enkele manier wordt lesgegeven omdat deze dagen worden gebruikt voor het uitwerken van een plan.

De scholen zijn minimaal tot en met 6 april dicht. Dat geldt ook voor horeca en sportclubs. Deze maatregelen zijn zondagmiddag bekendgemaakt door het kabinet, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Uit de krant