Medewerkers van het vogelhospitaal kunnen weer doen wat zij maanden niet meer konden.
Medewerkers van het vogelhospitaal kunnen weer doen wat zij maanden niet meer konden. Foto: © Bob Awick

Vogelhospitaal Naarden weer open; oplossing is er nog steeds niet

Natuur en Milieu

NAARDEN - Het zou een feestelijke bijeenkomst worden met wethouder Barbara Boudewijnse die de eerste vogel zou brengen. Maar vanwege alle corona-perikelen ging dat feest niet door. Het mag de pret echter bij de medewerkers van Vogelhospitaal Naarden niet drukken.

Het maandenlang gesloten asiel aan de Burgemeester Jur. Visserlaan vangt namelijk weer vogels op, nadat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) eind vorig jaar enkele overtredingen constateerde. Zo werden er onder meer medicijnen gegeven die alleen een dierenarts mag geven. De medicatie werd daarom in beslag genomen en de medewerkers mochten geen gewonde vogels meer behandelen.

En dus gingen de deuren van het asiel dicht, er werden hooguit nog wat onderhoudswerkzaamheden verricht. Wat volgde was een hoop ophef en frustratie. Vanuit de samenleving en de (lokale) bevolking kregen de vrijwilligers veel steun en was de algehele conclusie dat zij de dupe zijn van vooral onpraktische regelgeving. 

Om tot een oplossing te komen over de regelgeving vinden er - samen met andere vogelasielen - al enige tijd gesprekken plaats met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Die gesprekken verlopen heel aardig, maar een oplossing voor de korte termijn is er (nog) niet. "Zo'n ministerie telt ook wel dertig afdelingen en iedereen moet er wat van vinden", vertelt beheerder Erik Bruinning. "Maar ja, er wordt nu wel naar gekeken."

Ook nu het asiel weer open is, is er eigenlijk niets veranderd, erkent Bruinning. "Maar je merkt nu het weer warmer wordt dat mensen met een vogeltje ons bellen." En dus kunnen er weer vogels naar de opvang worden gebracht. De eerste hulp (eenvoudige zorg) mogen de medewerkers nog verrichten. Wanneer medicatie nodig is, komt een dierenarts langs. Bruinning: "Dat kost ons weliswaar geld, maar dan kan de NVWA er niet over vallen."

Bruinning is in een opperbeste stemming. Zijn mensen kunnen weer aan de slag en vogels kunnen weer geholpen worden. “Het was zwaar de afgelopen maanden, ons lege hospitaal. Elke keer sloeg de NVWA onze hoop weer de grond in, maar we zijn altijd strijdbaar gebleven. Dat loont nu”.

De nieuwe werkwijze is niet ideaal, maar voor het moment wel werkbaar. Hopelijk maakt nieuwe regelgeving het werk in de toekomst makkelijker, maar dat is nog even wachten. Voorzitter Kees Tegelberg legt uit: "De wielen in Den Haag draaien nooit zo snel, dus tot die tijd moeten we het doen met kleine aanpassingen die maken dat we behoeftige vogels bij kunnen staan." 

Het hospitaal wordt de laatste weken alweer overspoeld met telefoontjes van mensen die dieren in nood vinden. De winter was zacht, en de lente is aangebroken. De collega’s in bijvoorbeeld Amsterdam of Soest hebben ook een grens aan hun capaciteit, vooral nu het broedseizoen en dus het hoogseizoen voor de deur staat.

De sluiting heeft het Vogelhospitaal niet alleen moreel, maar ook financieel een mokerslag toegebracht. "Als we geen vogels opvangen, hebben we ook geen inkomsten van gemeenten. Donaties, giften; alles valt stil. De sluiting had niet veel langer moeten duren, want dan redden we het gewoon niet”, aldus Tegelberg. De nieuwe werkwijze loopt ook aardig in de papieren, doordat een dierenarts veel vaker geconsulteerd moet worden. 

Daarom is het Vogelhospitaal Naarden dringend op zoek naar nieuwe donateurs, sponsoren en (eenmalige) giften. Kijk op https://vogelasiel.nl/help-ons-helpen/ voor meer informatie. 

Uit de krant