Partnerbijdrage

Stijging auto-inbraken in Gooise Meren

De cijfers van het aantal auto-inbraken van 2019 zijn bekend. Het totaal aantal auto-inbraken in heel Nederland is gedaald naar 48.499. Dat zijn 9,3 procent minder inbraken dan in 2018. Echter geldt dan niet voor alle gemeenten. De gemeente Gooise Meren behoort tot de top vijf gemeenten waar het aantal auto-inbraken sterk steeg. Ook in Rotterdam, Lelystad, Groningen en Schiedam steeg het aantal auto-inbraken sterk. Hoe komt het dat de gemeente Gooise Meren zo populair is? En welke auto's zijn geliefd onder de inbrekers?

Gooi nadert Amsterdam
In Noord-Holland vinden de meeste auto-inbraken plaats in Amsterdam. Niet alleen voor wat betreft aantallen maar ook procentueel gezien. In 2019 werden er ingebroken bij 7,4 auto's per duizend inwoners. Maar anders dan de gemeente Gooise Meren is het aantal auto-inbraken in Amsterdam het afgelopen jaar het hardst gedaald van heel Noord-Holland. In de Gooise Meren werden in 6,7 auto's per duizend inwoners ingebroken. Ook in Hilversum en Huizen is het aantal auto-inbraken hoog in vergelijking met andere Noord-Hollandse gemeenten.

Vooral Duitse automerken geliefd
Onder de inbrekers zijn vooral Duitse automerken geliefd, zoals BMW, Audi en Volkswagen. Deze automerken staan al jarenlang aan de top als het gaat om auto-inbraken. Deze merken bevatten vaak dure snufjes die interessant zijn voor de dieven, zoals ingebouwde navigatie, airbags en radio's. Ook velgen kunnen een leuk zakcentje opbrengen voor de dieven. In Aziatische auto's, zoals KIA en Hyundai, wordt aanzienlijk minder ingebroken. Mogelijk dat de gemeente Gooise Meren populair is onder de inbrekers doordat er relatief veel dure auto's zijn. Dit maakt de gemeente tot een waar paradijs voor de dieven.

Kans op inbraak
Wanneer er is ingebroken in de auto mag men hopen dat de autoverzekeraar de schade vergoedt. Autoverzekering vergelijken helpt om een goede verzekering te kiezen. Losse spullen in de auto zelf worden niet altijd vergoed bij een diefstal. En wie een minimale WA-verzekering heeft, heeft geen dekking voor diefstal. Bij het autoverzekering vergelijken wordt er precies duidelijk wat er wel en niet vergoed wordt. Dieven kiezen nauwkeurig hun doelwitten uit, ze willen immers niet gepakt worden. Auto's die voor hen potentieel interessant zijn, naast die met dure gadgets zijn:

. Auto's waarbij waardevolle spullen in het zicht liggen of waarbij tassen in de auto liggen.

. Auto's met gesloten dashboardkastjes of afgedekte laadruimtes, want daar kunnen mogelijk waardevolle spullen in zitten.

. Auto's die een afdruk hebben van een zuignap, want dat kan wijzen op de aanwezigheid van een navigatiesysteem in de auto.

. Auto's die in een donker, onopvallend hoekje staan, daar kunnen ze ongestoord hun gang gaan.Meer berichten