Burgemeester Han ter Heegde zat vorig jaar nog aan het ontbijt met de leerlingen.
Burgemeester Han ter Heegde zat vorig jaar nog aan het ontbijt met de leerlingen. Foto: Jennifer van Eijden

Taalschool ITS de Globe stopt per 1 augustus

Kunst & cultuur

BUSSUM - Het is na de zomervakantie einde verhaal voor Taalschool ITS de Globe in Bussum. Dat heeft het schoolbestuur Proceon besloten. Het aantal leerlingen is de laatste tijd flink gedaald en neemt de komende tijd ook niet toe, is daarbij de uitleg.

De sluiting gaat in per 1 augustus 2020. Leerlingen uit de gemeente Gooise Meren, die nog taalonderwijs moeten volgen, kunnen terecht bij Cobo/Taalschool Hilversum van schoolbestuur Stip. "Er was een tijd dat we vijftig kinderen hadden, nu zijn dat er 27", vertelt bestuursvoorzitter Marieke Doddema van Proceon. 

Alle kinderen uit de huidige groepen stromen uit na de zomervakantie naar hun stamschool. Dat is een reguliere basisschool of speciaal onderwijs-voorziening. ITS de Globe is een taalschool voor kinderen van statushouders en andere kinderen die pas in Nederland zijn. Het gaat om kinderen in de basisschoolleeftijd (4-12 jaar). 

De school aan de De Ruijterlaan begon eind 2015, in een tijd dat er veel vluchtelingen naar Nederland kwamen. Echter op dit moment ligt dat aantal een stuk lager en daardoor daalt ook het aantal nieuwe leerlingen voor de taalschool aanzienlijk. Er zijn te weinig leerlingen om de school in Bussum open te houden. Daarom heeft schoolbestuur Proceon na overleg met de Raad van Toezicht en Medezeggenschapsraad besloten dat ITS de Globe stopt. 

Ouders, stakeholders en gemeente zijn over de sluiting geïnformeerd. Ook die laatste partij, aldus de voorzitter, begreep de beslissing. "We zullen de deuren met pijn in ons hart sluiten", aldus Doddema. "Globe zit bij ons als organisatie in ons hart. We hebben veel geleerd over de universele behoeftes van kinderen en over hun veerkracht. Lesgeven op Globe is een terugkeer naar de basis van onderwijs. Alles draaide om het bieden van veiligheid en het overbrengen van basiskennis. We zijn heel trots op het prachtige onderwijs dat wordt gegeven aan deze bijzonder mooie doelgroep. Het team doet dit elke dag opnieuw met veel liefde."

Uit de krant