Afbeelding
Partnerbijdrage

Hoe regel ik zorg bij dementie?

Algemeen

Als uw naaste de diagnose dementie heeft gekregen, komt er veel op u af. Op emotioneel gebied is het erg zwaar en u zult daarnaast in de toekomst veel zaken moeten regelen. Zeker wanneer de zorgbehoefte toeneemt en u als mantelzorger niet meer de juiste ondersteuning kunt bieden.

Ondanks dat dementie bij iedereen anders verloopt, is het ziekteproces in de meeste gevallen in te delen in drie verschillende fases: de beginfase, de middenfase en de laatste fase. Particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen legt uit welke zorg en ondersteuning uw naaste met dementie nodig zal hebben per fase.

De beginfase
Wanneer de vergeetachtigheid structureel wordt, kunnen we spreken van de eerste tekenen van dementie. De klachten zijn minimaal en worden vaak gezien als ouderdomsklachten. De klachten zijn echter steeds aanwezig en worden geleidelijk erger. Ook kunnen er veranderingen in het gedrag optreden.

In deze fase heeft de patiënt zorg of hulp nodig met beslissingen nemen, afspraken maken, de administratie doen, of een belangrijk gesprek voeren. Het is van belang om in deze fase een diagnose te bespreken met familie. Via de huisarts kunt u een casemanager dementie krijgen die u hulp biedt bij het vinden van de juiste zorg en veel voor u kan regelen.

De middenfase
In de middenfase zal uw naaste meer zorg nodig hebben. Handelingen die jarenlang als een gewoonte werden gedaan, zoals douchen, aankleden en ontbijten, worden nu vaak vergeten. Uw naaste zal daarnaast telkens over dezelfde onderwerpen praten of vragen herhalen.

Ook het karakter kan in deze fase verder veranderen: men wordt liever of het kan dat dementie uw naaste verhard. Dit kan erg lastig zijn om mee om te gaan. Een van de symptomen in deze fase is verwardheid, de patiënt raakt het gevoel voor plaats en tijd kwijt. Mogelijk is het vanaf deze fase nodig om aanpassingen te laten doen in het huis.

De laatste fase
In de laatste fase van dementie zal de spraak en het geheugen uw naaste in de steek laten. Contact krijgen is vaak niet meer mogelijk, soms kan iemand een kort en helder moment hebben. U kunt er voor kiezen uw naaste op te laten nemen in een verzorgingstehuis.

U kunt ook besluiten om de laatste fase van de ziekte thuis in de vertrouwde omgeving door te brengen. U zult begrijpen dat u als mantelzorger dan veel zorg en hulp kunt gebruiken. Een oplossing hiervoor kan 24-uurs zorg van Zuster Jansen zijn.

Het woord 24-uurs zorg zegt het al, we helpen en ondersteunen u dag en nacht. Elke dementiepatiënt heeft andere zorg nodig, we bespreken van te voren met de naasten welke specifieke zorg nodig is. Zuster Jansen zorgt ervoor dat de patiënt vertrouwde zorg krijgt, we werken met kleine teams van maximaal vijf zorgverleners.

Wilt u meer weten over particuliere thuiszorg in Bussum en omgeving? Neem dan telefonisch contact op of vul het contactformulier in op de website van Zuster Jansen.

Uit de krant