Er wordt hard gewerkt aan de staalconstructie van de ‘Moderne Bailey bruggen’.
Er wordt hard gewerkt aan de staalconstructie van de ‘Moderne Bailey bruggen’. (Foto: Syb van Breda)
Foto's

Muiden krijgt drie nieuwe bruggen over de Muidertrekvaart

MUIDEN In een loods wordt hard gewerkt aan de realisatie van drie bruggen die de nieuwe woonwijk de Krijgsman gaan verbinden met de omgeving. De bruggen komen over de Muidertrekvaart te liggen en gaan in mei / juni open.

Architect Syb van Breda van Syb van Breda & Co Architects is in zijn nopjes met het verloop tot dusver. Hij vertelt dat zijn bureau de prijsvraag won en ontzettend trots is op het werk waarbij ook de aanbesteding goed is verlopen. "Dat is de laatste tijd wel eens anders geweest", zegt hij. 


Foto: Meindert Heemsta.

"Gelukkig gaat het hier in Muiden heel goed. Ik heb twee beweegbare bruggen voor voetgangers en fietsers ontworpen en één brug voor het snelle verkeer. Die laatste brug heeft ook een uitneembaar deel zodat, indien noodzakelijk, grote woonschepen of schepen met een hoge mast er incidenteel door kunnen."

Militaire Bailey-brug
Van Breda heeft met zijn bruggen een 21ste eeuwse versie van een militaire Bailey-brug gemaakt. "Dat is een bekende militaire brug die heel snel in en uit elkaar gehaald kan worden op plekken waar nog geen brug is. Deze moderne versie heeft een uitneembaar deel, vandaar de verwijzing. In de staalconstructie komen de vormen van 'Wiebertjes' (de bekende ruitvormige snoepjes, red.) in de uitsparingen. De bruggen passen qua uitstraling heel goed bij de monumentale vaart en de historie van de Kruitfabriek die hier vroeg stond. De twee bruggen voor langzaam verkeer zijn hetzelfde, de grote brug is duidelijk familie, maar wordt een stuk groter."

Diep de grond in
Grote uitdagingen zijn er op dit moment nog niet geweest, hoewel men rekening houdt met 'dik water' wat zoveel wil zeggen dat de funderingspalen heel diep de grond in gaan tot ze de draagkrachtige zandlagen bereiken.

Juni klaar
Projectleider Meindert Heemsta vertelt namens de gemeente dat -zoals het er nu uitziet - medio april de autobrug op z'n plek komt en het hele project inclusief aansluitend wegenwerk klaar is in juni.

Meer berichten