Financieel en estate planner Majorie Molegraaf.
Financieel en estate planner Majorie Molegraaf. Foto: © Bob Awick
De ondernemer vertelt...

Goede nalatenschapsplanning geeft rust

Bedrijven

PYXIS Adviseurs-Fiscalisten-Accountants ontzorgt graag op het gebied van persoonlijke financiën.

Majorie Molegraaf is financieel en estate planner bij PYXIS. "Veel mensen gaan liever naar de tandarts dan dat ze met hun persoonlijke financiën bezig zijn. Door de complexiteit is er vaak wel behoefte aan begeleiding en ondersteuning bij het nemen van financiële beslissingen. Met een inkomens- en vermogensplanning geef ik inzicht in iemands financiële mogelijkheden.

Onderdeel van de persoonlijke financiën is ook de nalatenschapsplanning. Vragen als: Heb je nagedacht over hoe je het vermogen of jouw bedrijf aan je nabestaanden achterlaat? Ben je je bewust van de belastingen die hiermee gepaard gaan en welke mogelijkheden er zijn om belasting te besparen? Weet je hoe jouw partner en kinderen er financieel voorstaan als je plotseling wegvalt. Deze vragen worden vaak ontkennend beantwoord. Bij een nalatenschapsplanning geef ik handvatten om tot de best passende inrichting van de nalatenschap te komen. Dit kan door de notaris in een testament worden vastgelegd.

Ook besteed ik aandacht aan de inhoud van huwelijkse voorwaarden of samenlevingsovereenkomst. Daarnaast vraag ik naar de oudedagsvoorziening. Ondernemers denken vaak dat hun bedrijf hun pensioen is. Je bedrijf kan nu veel waard zijn, maar als je over tien jaar met pensioen wilt, kan dit ineens een stuk minder blijken te zijn. Financiële planning is een middel om op integrale wijze het inkomen, het vermogen en de nalatenschap nu en in de toekomst te sturen. Het geeft inzicht in de mogelijk gevolgen van zaken zoals aankoop van een woning, verkoop van de onderneming, persoonlijke relaties, pensionering, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Door tevens te helpen bij de uitvoering van het plan kan ik mensen ontzorgen. Uit ervaring weet ik dat dit veel rust kan geven."

PYXIS Adviseurs-Fiscalisten-Accountants, Huizerweg 4, Bussum, 035 – 799 35 00, bedrijfsbureau@pyxis.nl. Meer informatie staat op www.pyxis.nl.

Uit de krant