Partnerbijdrage

Zo bereid je je huis voor op samenwonen

Wanneer je al een tijd een relatie hebt, is de kans groot dat je overweegt om samen te gaan wonen. Dit is een grote stap en het is dan ook verstandig om je hier goed op voor te bereiden. Naast dat jullie beiden eigen spullen meenemen, is er meer waarvoor je het huis moet klaarmaken. Lees daarom in dit artikel tips om je huis voor te bereiden op het samenwonen. 

Kies een stijl voor het huis 
Iedereen heeft zijn eigen stijl en daarom is het een goed idee om samen te bespreken of jullie een bepaalde stijl in huis willen. Als dit het geval is, zet dan allebei op papier wat je mooi en minder mooi vindt. Zo breng je goed in kaart wie wat belangrijk vindt en wat de raakvlakken zijn. Kies bijvoorbeeld voor een industriële, stoer & landelijke of scandinavische stijl. Het is ideaal als de mooiste voorwerpen van jullie interieurs te combineren zijn, maar wanneer dit niet mogelijk is, kijk dan of jullie eventuele voorwerpen samen nog willen kopen.

Inventariseer wat jullie meenemen
Hoogstwaarschijnlijk hebben jullie allebei meubels en andere spullen die meegaan naar het nieuwe huis. Om te voorkomen dat je huis te vol komt te staan, is het belangrijk om te inventariseren wat jullie hebben. Maak daarom samen een lijstje van de spullen die jullie mee willen nemen of juist weg willen gooien. Sommige spullen heb je namelijk niet dubbel nodig, zoals een eettafel of wasmachine. Daarnaast voorkom je hiermee dat je niet begint met samenwonen in een gebrek aan ruimte.

Zorg voor een plek voor jezelf 
Wanneer je samenwoont, is het mogelijk dat je elkaar op de lip gaat zitten. Dit wil je zoveel mogelijk voorkomen en een oplossing hiervoor is om een eigen plekje in huis te hebben. Wanneer je veel ruimte in huis hebt, is het een optie om hier een kamer voor te gebruiken. Alleen wanneer de ruimte er niet is, maak dan een eigen plekje. Voorbeelden hiervan zijn een bureau met je eigen spullen, een lekker plekje in de tuin of je eigen klus plek in de garage. Het gaat er vooral om dat je even tot jezelf komt en de mogelijkheid hebt om te doen wat je wilt op dat moment.

Bekijk mogelijkheden voor een uitbouw
Wanneer er iemand bij jou in huis trekt, is het mogelijk dat je meer ruimte nodig hebt in huis. Vandaar dat het interessant is om te kijken naar opties als een uitbouw of aanbouw om je woning te vergroten. Een voorbeeld hiervan is een dakkapel, waardoor je meer ruimte op zolder krijgt. Ben je benieuwd naar wat een dakkapel kost? Kijk rond op het internet en laat je adviseren over de mogelijkheden en door een specialist.

Voer achterstallig onderhoud uit 
Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk genieten van het samenwonen met je partner en niet verrast worden problemen door achterstallig onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage met waterschade, aantasting van het hout onder de verflaag of een slecht onderhouden CV-ketel. Laat daarom achterstallig onderhoud uitvoeren, vraag bijvoorbeeld een dakdekker je dak te controleren en laat een loodgieter de CV-ketel onderhouden. Bekijk ook wat je zelf wilt doen, zoals de muren een nieuw likje verf geven of het controleren van het houtwerk van je woning.

Meer berichten