Afbeelding
breaking

KAMER STEMT WETSVOORSTEL HERINDELING WEG

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

update BUSSUM - Tegen de verwachting in heeft de Tweede Kamer zojuist toch gestemd over de herindeling van Bussum, Weesp, Naarden en Muiden (GV4). Het wetsvoorstel is met 77 stemmen tegen en 67 voor verworpen.

Daarmee is de fusie voorlopig van de baan en is er een einde gekomen aan een proces dat vele jaren heeft geduurd.

Door GroenLinks, voorstander van de GV4, werd vanmiddag gevraagd om een hoofdelijke stemming in de Kamer.

Eerder leek het erop dat het tot na de verkiezingen van september zou worden aangehouden.

[15.38] In een eerste reactie laat Bussum weten "blij te zijn, vooral omdat er nu eindelijk duidelijkheid is".

[15.43] Bussum: "Goede samenwerking met andere gemeenten belangrijk."

[15.47] Naardens burgemeester Joyce Sylvester: "Ontzettend jammer dat het wetsvoorstel herindeling na al die jaren is weggestemd."

[16.07] Burgemeester Milo Schoenmaker: "Tevreden met het besluit. Het is niet zo dat de vlag hier uithangt, want we zijn ons bewust van de problemen in de regio. Ik denk dat het goed is dat de regiogemeenten op korte termijn bij elkaar komen om te kijken wat dit betekent en hoe het verder moet."

[16.19] Bart Horseling, burgemeester van Weesp is teleurgesteld. "Als Bussum nou echt wil samenwerken dan hadden ze voor de fusie moeten zijn."

[16.20] Horseling: "Dit besluit is een brevet van onvermogen voor de minister."

[16.29] PvdA Weesp, Naarden en Muiden: "Wegstemmen herindeling is onbegrijplijk! Hier wordt slechts partijpolitiek bedreven over de hoofden van onze inwoners."

[17.00] Vanuit Muiden reageert wethouder Rob Meerhof verbijsterd. "Het ergste waar we vandaag rekening mee hielden was uitstel. Dit hadden we niet verwacht. Het college komt straks nog bij elkaar. We gaan samenwerken met de buurgemeenten."

Einde blog. Lees hier verder...

Uit de krant