Sjaak, Wim, Joop en Henk bespreken de plannen.
Sjaak, Wim, Joop en Henk bespreken de plannen. Foto: Foto's: Bob Awick

Sjaak Ranzijn zingt met oud en nieuw voor het laatst

Algemeen

NAARDEN Volkszanger Sjaak Ranzijn zingt nog één keer tijdens oud en nieuw op de Huibert van Eikenstaat. Dit keer The Beste Of van het repertoire Hollandse hits. Jonny Jordaan, André Hazes en Jan Smit staan in ieder geval op het programma. De opbrengst gaat naar het project om een replica van een historisch ornament op de Utrechtse Poort terug te brengen.

Zingen dus voor het goede doel, een Naardens doel, want als er iets is dat de heren vandaag aan de keukentafel met elkaar verbindt dan is het wel hun liefde voor Naarden. Volkszanger Sjaak: "Ik begon ooit met spontaan te zingen in de straat, gewoon omdat je er een gezellig feest van wilt maken. Tegenwoordig is het vaste prik en weet iedereen dat het vanaf 00.30 uur feest is. Voor mij is het de laatste keer dat ik zing, mijn gehoor wordt slechter en het is mooi geweest. Ik probeer altijd een goed doel te koppelen aan mijn optreden en dit jaar is dat de replica: een prachtig ornament dat sinds 1945 ontbreekt. "

Knutselwerk
Vriend Henk van de carnaval vertelt dat hij samen met Wim en Joop achter de stunt zat van vorig jaar waarbij de replica op de Poort werd teruggeplaatst. Wat begon als een knutselwerk in de schuur van Wim heeft nu de potentie om uit te groeien tot de echte terugkeer van het originele beeld in brons. Het voorwerk is inmiddels allemaal al verricht: van het opzoeken van historische tekeningen, overleg met de beheerder van de Utrechtse Poort (de Stichting Monumenten Bezit), een bijeenkomst met de gemeente en contacten met een kunstenaar. Alles lijkt dus op schema te liggen, alleen is het nu nog een kwestie van geld.

Enthousiast
"De gemeente was in ieder geval erg enthousiast, dus het lijkt erop dat we hiervoor wel een vergunning krijgen. De kunstenaar kan het werk binnen 2 maanden maken. We hebben alleen het geld nodig, we denken ongeveer 60.000 euro." Sjaak zal de eerste aanzet geven met zijn concert, maar dat is natuurlijk lang niet genoeg om het beeld te laten maken. De hoop is dan ook dat een grote sponsor zich zal melden. "Het is echt de kers op de taart als het beeld weer zou pronken op de Utrechtse Poort. Dan kan de restauratie van de Vesting echt worden afgesloten."


 Foto: Bob Awick.

Uit de krant