De reparaties hangen bij het Repair Café aan de waslijn.
De reparaties hangen bij het Repair Café aan de waslijn. Foto: Yvette de Vries

Petra Olgers is onvermoeibaar als het gaat om duurzame initiatieven

Algemeen

BUSSUM - Zo veel mooie en bijzondere mensen kleuren de gemeente Gooise Meren. Maar wie sprong er dit jaar echt uit en is een inspiratiebron voor andere inwoners? Wie draagt er op meerdere manieren bij aan een positieve uitstraling van dorp of stad? Het antwoord op al die vragen (en meer) was ook dit jaar makkelijk te beantwoorden voor de redactie van BussumsNieuws, NaarderNieuws en Muidernieuws: duizendpoot Petra Olgers. 

Verrast
Petra had de titel 'Gooise Meerder van het Jaar' totaal niet zien aankomen. Bij het bekendmaken was ze duidelijk verrast. De vrouw die altijd zo veel energie uitstraalt, altijd iets te vertellen heeft en op haar geheel eigen passievolle manier anderen inspireert, was een paar minuten helemaal stil. Er stonden zelfs een paar tranen in haar ogen. "Ik ben er eigenlijk niet zo mee bezig, ik doe het gewoon", was een van haar eerste reacties. Voor deze krant is het allesbehalve gewoon. De lijst met duurzame initiatieven die Petra achter haar naam heeft staan, is lang. Heel lang.

Opduiken
Zonder al te ver in de historie te duiken moeten we wel een paar jaar terug, om precies te zijn naar 2012. In dat jaar raakte Petra Olgers betrokken bij de toenmalige Milieuraad Bussum. Niemand kon toen vermoeden dat dit onafhankelijk adviesorgaan van de gemeente Bussum een voorbode was voor alles dat nog uit de ideeënkoker van Petra zou komen. Wat haar zo kenmerkt is dat het niet bij ideeën blijft. Denken en doen zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat geldt ook voor al die dingen waarbij ze betrokken was en is. Van de Fair Trade Werkgroep, de EerlijkWinkelen-route en de Fair Fashion Lessen tot het Repair Café, het tassenteam en Tegenlicht Meet-ups. We zien Petra overal opduiken.

Duizendpoot
"Het lijkt alsof ik met veel dingen bezig ben, maar alles zit aan elkaar en houdt met elkaar verband. Eigenlijk is het maar één ding", reageert ze half grappend als we haar vragen of ze nog wel tijd voor andere dingen heeft. Ze inspireert andere mensen door haar enorme enthousiasme en energie, maar ook juist door het allemaal heel klein te houden. Ze weet als geen ander abstracte milieubegrippen te vertalen naar concrete acties en daardoor de drempel voor mensen heel laag te houden om mee te doen. Door bijvoorbeeld samen met basisschoolkinderen plastic te prikken in de natuur en door jeugd te vertellen over de plastic soep en duurzame kleding. Maar ook door spullen te laten repareren in plaats van weg te gooien of door een filmavond te houden, gevolgd door een mooie discussie. 

Vrijwilliger
Daarnaast was ze ook nog vijf jaar vrijwilliger bij de Kindertuinen Bussum, begon ze een moestuin bij De Hoeksteen en gaf ze les in tuinieren bij de toenmalige basisschool van haar kinderen. "Ik was de tuinjuf", blikt ze terug op de periode waarin ze ook vooral haar groene vingers inzette voor een betere wereld.

Concreet
"Als je hoog van de toren blaast dan bereik je mensen niet." Ze gelooft meer in een concrete aanpak. Daarbij verlegt ze ook regelmatig haar focus. "Ik realiseer me dat ik niet alles kan doen, ik maak echt keuzes." Was ze jaren geleden veel op pad met jonge kinderen om plastic op te ruimen, tegenwoordig staat ze steeds vaker voor de klas. Als gastdocent en spreker over plastic soep op veel basisscholen en op middelbare scholen vertelt ze de jeugd over fair fashion.

De tekst gaat verder onder de foto.


Petra werkt als vrijwilliger mee in het Repair Café.

Waarde toevoegen
Een belangrijke vraag die Petra zichzelf stelt is of ze waarde kan toevoegen. Als het antwoord 'ja' is dan zet ze er power op, gaat ze ervoor. Het Repair Café is daar een mooi voorbeeld van. Er wordt letterlijk waarde toegevoegd door dingen te repareren en een tweede, of derde, leven te geven. Vanuit die gedachte is in 2012 het Repair Café ontstaan. Maar volgens Petra staat het Repair Café voor veel meer. "Er zijn twee vormen van duurzaamheid: een tweede leven voor spullen is de ene kant en aandacht voor elkaar is de andere kant. Er werken tientallen vrijwilligers bij het Repair Café en de meeste zijn al lang actief. Tussen de vrijwilligers en de mensen die komen met een kapot apparaat, kleding of andersoortige spullen ontstaan vaak ook hele gesprekken. "

Zichtbaarheid
"Ik haak af als er te veel gepraat wordt, ik hou meer van actie. Er moet zichtbaarheid en tastbaarheid in zitten en er moeten mensen bij betrokken zijn", licht Petra de keuzes die ze maakt toe. Want ze doet wel veel, maar alles wat ze doet is zorgvuldig gekozen. Ze ziet wel dat sommige dingen makkelijker gaan en sneller opgeknapt worden dan andere zaken. Een voorbeeld is plastic. "Plastic is niet knuffelbaar. Voor bewustwording en gedragsverandering daarin moet je harder werken", is haar conclusie.

Uitje
Het Repair Café is inmiddels aardig volgelopen. Petra geniet zichtbaar en niets ontgaat haar. "Het voelt als een maandelijks uitje." Er verschijnt een glimlach op haar gezicht als haar oudste dochter komt binnenstappen. Ze heeft een snoer lichtjes dat niet meer werkt. "Die is heel trots op mij, ook als ik op haar school fairfashiongastlessen kom geven", vertelt Petra enthousiast. Lesgeven aan tieners gaat haar prima af. "Het lijkt soms alsof ze niet luisteren, maar ze gaan er toch over nadenken. Laatst kwam er een meisje naar me toe dat zei dat ze geen nieuwe jurk voor het gala ging kopen. Fantastisch toch!"

Plastic
Ze wordt weer even heel serieus als ze vertelt over de research die ze doet. Naar verspilling, het milieu, de biodiversiteit en het gebruik van plastic. "Ik zou wanhopig kunnen worden, maar dat wil ik niet. Ik zet al die kennis liever om in tips en bewustwording."
Door al die jaren van research heeft ze de 'andere kant' van veel zaken leren kennen. Als Petra een weiland ziet dan ziet ze iets anders dan veel andere mensen. "Ik zie geen groene deken met molens. Ik zie een vergiftigde grond, een dode grond, geen bloemen en geen insecten. We moeten de aarde kunnen doorgeven aan toekomstige generaties. En, als je erover nadenkt is het niet zo moeilijk. Het is een kwestie van keuzes maken. Langer doen met je spullen, minder kopen en dus ook minder weggooien. Vaker met de fiets en de trein." Zelf is ze inmiddels vegetariër na jarenlang flexitariër geweest te zijn. "Dat wil niet zeggen dat je minder geniet. Juist meer eigenlijk, omdat het ertoe doet."

Voor de aarde zorgen
Op de vraag waar ze energie van krijgt, wordt het even stil. "Dat vraag ik mezelf ook soms af. Maar ik zie het als een grote verantwoordelijkheid om voor een levende en leefbare aarde te zorgen. Dus wat ik doe vind ik helemaal niet zo bijzonder, en ik doe veel dingen samen met anderen." Belangrijke voorwaarde is dat het wel bij haar past: namelijk praktisch en daadkrachtig.

Petra geeft ook gastlessen op middelbare scholen. 

Uit de krant