Partnerbijdrage

Gemotoriseerde vouwgordijnen als verrijking van je huis in 2019

Rijkdom is niet hetzelfde als veel geld op de bankrekening hebben, het is wat je met dat geld doet. Kijk maar naar het werkwoord “verrijken”, je geeft iets een meerwaarde. En soms moet je daar wat geld voor investeren. Zo is jouw leefomgeving van belang om prettig te wonen en te leven. Met gemotoriseerde vouwgordijnen kun je bijvoorbeeld de woning verrijken. Hoe dat werkt leggen we op deze pagina uit.

Hoe werken elektrische gordijnen?

Hoewel het gebruik van elektrische gordijnen een flinke impact kan hebben op zowel de esthetische uitstraling van de woning als op het praktisch gebruik, is de technologie erachter helemaal niet zo ingewikkeld om te doorgronden. De twee voornaamste criteria zijn de gordijnstof en de motor die het gordijn in beweging brengt. Laten we deze twee aspecten wat nader belichten:

1. Vouwgordijnen verduisterend

Dit type gordijn kun je in allerlei soorten en maten kopen, wil je vouwgordijnen verduisterend maken zul je dus een gordijnstof moeten kiezen die geen licht doorlaat. Daarnaast zal het gordijn nauw op het kozijn of de muur moeten aansluiten om te voorkomen dat een lichtstrook zichtbaar blijft. Meten is dus weten, in de meeste gevallen kun je dit zelf doen. Het is ook mogelijk om een specialist de inmeting te laten verzorgen.

2. Gemotoriseerde vouwgordijnen

We willen de raamdecoratie ook automatisch laten openen of sluiten, hiervoor is een motor nodig in de gordijnrails. Je kunt gemotoriseerde vouwgordijnen als compleet set aanschaffen, het is ook mogelijk om het gordijn los van de rails te kopen. Let er dan wel op dat de motor krachtig genoeg is om het gordijn op te rollen. Een verduisterend materiaal zal immers ook zwaarder zijn in gewicht, niet alle types elektrische gordijnen kunnen overweg met dit soort zware raamdecoratie.

Wanneer je met geautomatiseerde apparatuur gaat werken komen er nog twee zaken om de hoek kijken; de stroomvoorziening en de bediening. Deze aspecten kunnen ook weer in ieder drie opties uitgevoerd worden:

Stroomvoorziening

1. Lichtnet: Wanneer je via een kabel naar het stopcontact gaat, of netjes weggewerkt de bekabeling aansluit, zul je altijd stroom hebben voor het systeem. Bij nieuwbouw is hier rekening mee te houden, bij bestaande bouw ligt dat vaak anders. Wanneer het niet mogelijk of wenselijk is om stroomkabels te leggen zijn er nog twee alternatieve opties...
2. Batterijen: Er zijn systemen die werken op standaard batterijen. Dit zal doorgaans een flinke serie batterijen zijn die met normaal gebruik meerdere maanden tot wel een jaar meegaan. Wanneer je niet steeds de gemotoriseerde vouwgordijnen zult openen en sluiten is dit zeker een interessante optie om te overwegen.
3. Oplaadbare accu: Als je niet graag batterijen verspilt, of je maakt veel gebruik van de elektrische gordijnen, dan kun je een model met oplaadbare accu kiezen. Die gaan op een lading minder lang mee dan op batterijen, maar je kunt ze keer op keer laden. De accu zal uitneembaar zijn met aansluiting voor op het lichtnet.

Bediening

1. Knop: Dit is de standaard optie, ook hier heb je weer de keuze uit twee types; met of zonder draad. De meest eenvoudige oplossing is met een draad, maar omdat de installatie en het wegwerken van draden onhandig kan zijn zien we steeds minder deze optie. Het is ook mogelijk om een draadloze bediening met knop te installeren, dan werkt de knop (aan de muur, op het nachtkastje) als afstandsbediening.
2. Afstandsbediening: Een losse afstandsbediening is uiteraard ook een optie, die zal doorgaans via een RF ontvanger werken. Je hoeft dan niet te richten op een ontvanger, het systeem werkt zelfs door muren heen. Zo kun je in andere ruimtes van de woning de gemotoriseerde raamdecoratie bedienen.
3. App: Als laatste kun je de trouwe zakcomputer ofwel de smartphone gebruiken. Weer een app? Ja, het is vaak ook mogelijk om de gemotoriseerde vouwgordijnen, verduisterend of niet, te   koppelen aan een smart home netwerk. Je kunt dan binnen een centrale app allerlei apparaten bedienen en met elkaar laten communiceren.

Afhankelijk van de ruimte en persoonlijke voorkeur kun je kiezen voor een fluisterstille gordijnrail motor. Denk aan een slaapkamer of een kinderkamer. In de woonkamer is dit uiteraard ook een optie zolang de motor het totaalgewicht aan kan.

gemotoriseerde vouwgordijnen in een smart home

Hoewel er situaties zijn waarin een bediening met knop gewoon heel praktisch is, kiezen er toch steeds meer gebruikers voor bediening via een app. Dit kan met een smartphone of een tablet, in de woning maar ook op afstand. Je kunt koppelingen maken met bijvoorbeeld de verlichting of verwarming, en eigen scenario’s maken. Zo kun je de woning verregaand automatiseren tot een heuse smart home. En als dat geen verrijking van je huis is...

Meer berichten