Foto: Gemeente Gooise Meren

Uur U voor Multifunctioneel Centrum Keverdijk; bouw start voorjaar 2020

NAARDEN Een toch best historisch moment. Politiek Gooise Meren zal binnenkort groen licht geven voor de realisatie van het gehele nieuwe multifunctioneel centrum (MFC) Keverdijk en behalve de 2 miljoen euro die klaarligt ook nog vijf ton uit de algemene reserve neerleggen. Vanavond wordt een en ander toegelicht.

Een groot deel van dat bedrag - ongeveer 2 miljoen euro - is voor de huur van de 860 vierkante meter grote benedenverdieping van dat MFC (voor 25 jaar) waar Versa Welzijn, wijkcentrum De Schakel én bibliotheek Gooi en Meer gebruik van maken, plus het honderd vierkante meter grote jeugdhonk in de kelder. De genoemde (gesubsidieerde) partijen betalen dan wel weer huur aan de gemeente.

Het plan
De plannen om het gebied tussen de Majoor Kampsstraat, de Kolonel Verveerstraat en de B. van Rooijenstraat met onder meer een MFC, moskee en sociale woningbouw op te knappen, stammen al uit de tijd dat Naarden nog gewoon gemeente Naarden en geen Gooise Meren was. Na aanvankelijk veel enthousiasme bleken in 2017 - na de fusie dus - dat de plannen de belastingbetaler miljoenen meer zou kosten dan de bedoeling was. Daarom maakte de gemeente met woningcorporatie Dudok Wonen nieuwe financiële afspraken over de sociale woningbouw en de inrichting van het straks groene gebied.

Marktpartij
Vervolgens slaagde de gemeente er dit jaar in een marktpartij te vinden voor de exploitatie van het twee verdiepingen tellende MFC, gebouwd door Build by De Wildt en door de gemeente omschreven als 'huiskamer van de buurt'. De benedenverdieping van dat pand is voor de gemeente (en dus Versa, De Schakel en de bibliotheek), daarboven komen partijen uit de gezondheidszorg, zoals een tandartsen- en huisartsenpraktijk.

Bibliotheek
De bibliotheek verhuist naar het nieuwe centrum van de Van Limburg Stirumlaan. Het nieuwe onderkomen betekent extra huisvestingslasten. Dat laatste geldt ook voor De Schakel en Versa. Die partijen krijgen daarom 60.000 euro extra subsidie. Voor de bibliotheek geldt een ander verhaal. De gemeente neemt het huidige onderkomen - nu nog eigendom van Stichting Stebib - over en is zo volledig eigenaar van het perceel. De definitieve koopovereenkomst volgt als de gemeenteraad woensdag de genoemde 2,5 miljoen euro beschikbaar stelt.

Sloop
In dat geval start eind dit jaar de sloop van het SCAN-gebouw, waar dan in het voorjaar van 2020 de bouw van het MFC start. Deze werkzaamheden moeten eind volgend jaar klaar zijn. Tot die tijd verblijft Versa in een van de woninkjes die nu nog in de wijk staan. Het pandje waarin De Schakel gaat pas plat als het MFC is ingericht.
Dan start tevens de bouw van de bij elkaar 57 sociale huurwoningen: twee blokken van achttien appartementen en drie blokken van zeven woningen. Ook komt er een nieuwe moskee. Eind 2022 is het werk afgerond.

Meer berichten