Pas na tien dagen werd het lichaam van Edita gevonden, vlakbij de Maxis.
Pas na tien dagen werd het lichaam van Edita gevonden, vlakbij de Maxis. (Foto: Judith van Dijkhuizen)

Verdachte blijft moord op Edita ontkennen

BUSSUM/MUIDEN/NAARDEN Het was afgelopen vrijdag voor het eerst dat de 44-jarige Bussumer, die terecht staat voor de moord op de 42-jarige Naardense Edita Moliené, in de rechtszaal verscheen. Hij blijft voorlopig nog vastzitten.

Bij eerdere zittingen was de verdachte niet gekomen omdat hij zich niet veilig voelde, had zijn advocaat laten weten. Dit keer had de rechtbank hem opgeroepen te komen en daar had hij gehoor aan gegeven.

Muidertrekvaart
De zaak draait om de dood van Edita Moliené uit Naarden. Zij werd vanaf 10 september 2018 vermist. Tien dagen later vonden voorbijgangers haar dode lichaam ingewikkeld in een opblaaszwembad in de Muidertrekvaart in Muiden. Ze was gekneveld en haar handen en voeten waren vastgebonden met tie-raps.

Verdenkingen
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Bussumer Moliené gewurgd toen hij seks met haar had.Ook wordt hij verdacht van het wegmaken van het lijk. Hij zou haar achterin zijn auto naar het Amsterdam-Rijnkanaal hebben gereden en haar in het water hebben gedumpt. 

Laatst levend gezien
De man kwam in beeld bij justitie omdat hij de laatste is geweest die haar levend heeft gezien. Daarop heeft de politie hem onder valse voorwendselen naar het politiebureau gehaald en in de tussentijd zijn huis in Bussum vol afluisterapparatuur gehangen. Maar volgens zijn advocaat is daar niets belastend uitgekomen. 

Tekst gaat verder onder de foto.


Edita uit Naarden werd slechts 42-jaar oud.

Aanhouding
Toen het lichaam van Moliené was gevonden en er DNA van de man was aantroffen is hij aangehouden. Na zijn arrestatie heeft de politie twee undercover-agenten ingezet. De rechtbank ondervroeg hem over de gesprekken die hij met hen gevoerd had. De rechtbank: "U vertelde hen dat er DNA van u is gevonden op het touw waarmee het slachtoffer is omwikkeld. 'Dan ben je de lul', zei de agent. U knikte daarop. De agent zei toen 'je hebt het gedaan', waarop u knikte. Daarna begon u te huilen en zei dat het noodweer was." 

Ontkennen
De verdachte ontkent dat hij dat gezegd heeft. "Ze halen allemaal dingen door elkaar", verklaarde hij voor de rechtbank. Naast de moord en de vermissing wordt de Bussumer van nog zeven andere feiten verdacht. Hij zou meerdere mensen met de dood hebben bedreigd, twee inbraken hebben gepleegd waaronder de laptop van de Bussumse hockeyvereniging, ook wordt hij verdacht van vernieling en het bezit van een stroomstootwapen en een pistool.

Inhoudelijke behandeling
De inhoudelijke behandeling zal op 28 en 31 januari plaatsvinden. Tot die tijd blijft de Bussumer, ondanks het verzoek van zijn advocaat om cliënt vrij te laten, vastzitten. De advocaat vindt dat er nauwelijks bewijs is tegen zijn cliënt: "Er zijn geen getuigenverklaringen en zelfs het moment van overlijden en plaats delict is in dit dossier niet vastgesteld." De rechtbank vindt echter dat de ernstige bezwaren nog steeds aanwezig zijn. Tijdens de behandeling van de strafzaak zullen ook de zus en de dochter van Moliené het woord voeren.

Tekst: Estella Heesen

Meer berichten