Marianne deed half oktober ook mee met de Kunstroute in Muiderberg.
Marianne deed half oktober ook mee met de Kunstroute in Muiderberg. Foto: Yvette de Vries

Marianne den Hartog heeft mozaïek maken tot kunst verheven

Cultureel

BUSSUM - De beelden van Marianne den Hartog zijn een samensmelting van verschillende ambachten, kleuren en materialen, fantasie en werkelijkheid.

Al drie jaar liep Marianne den Hartog met het plan om een boek te maken. Om inzicht te geven in haar werk: het maken van mozaïeken. Half september kwam haar boek Mozaïek in Beelden uit.

"Het boek geeft een kijkje in mijn keuken", steekt Marianne van wal. Die keuken is haar atelier, het strand, een wandeling door de bergen, vlooienmarkten, stoffen, boomschors of prentenboeken. 

Overal haalt Marianne inspiratie en ook de ingrediënten voor haar werk vandaan. "Tegeltjes plakken doet iedereen", aldus Marianne. Wie denkt dat Marianna dergelijke knutseldingetjes maakt, komt bedrogen uit. Ze brengt de meest fantasievolle, doordachte, kleurrijke en wonderlijke creaties voort. 

En ze verwerkt van alles in haar beelden. Het kan niet gek genoeg zijn. Zo gebruikte ze de poten van een dode zwaan als mal voor de 'voeten' van een vaas. Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet. Van de kaarsenkandelaar met de eendenkop vraag je je af op den duur af of het een eend is of toch een kandelaar. Haar vazen zijn net kleine bootjes. 

Daar zie je haar andere passie en ambacht terug: het maken en repareren van zeilen. Maar er is wel een verschil: de vazen drijven niet. "Ik heb eindeloos veel plezier in het componeren van kleuren- en materialencombinaties, op het randje van 'net wel, net niet'." 

Als Marianne vertelt over haar werk schiet ze van het ene in het andere verhaal. Ze laat van alles zien: van voltooid werk tot de planken vol met materialen in haar kleine atelier in de tuin. Haar enthousiasme valt op, maar ook haar bescheidenheid. 

Ze vertelt na wat aandringen over het succes van haar werk, dat twintig jaar geleden begon met een workshop keramiek. Twaalf jaar geleden werd ze 'ontdekt' toen ze voor de eerste keer aan de Kunst10Daagse in Bergen meedeed. 

En zes jaar geleden nam de Master Florist Menno Kroon contact met haar op. "Hij benaderde me en wilde komen kijken." Inmiddels wordt haar werk ook verkocht in zijn Concept Store winkel in Amsterdam-Zuid. "Ik ben een geluksvogel", reageert ze. 

Maar haar bekendheid gaat verder dan de landsgrenzen. Van over de hele wereld krijgt Marianne inmiddels tegeltjes, stukken glas, oude kopjes en andere materialen toegestuurd die ze verwerkt in haar kunst. Behalve dat ze veel verschillende materialen gebruikt, is haar werk ook een combinatie van technieken. "Ik maak kunst van verschillende ambachten", zegt ze daar zelf over. 

Zo ging ze in de leer bij een glaslab in Amsterdam omdat ze ook met glas wilde werken. "Ik leer dan niet het hele ambacht, maar wel hoe ik glas moet smelten en hoe ik kleuren kan combineren." Ze werkt graag met glas. "Glas is intenser van kleur." Door te combineren en telkens nieuwe dingen te proberen blijft ze zich als kunstenaar ook vernieuwen.

Het boek Mozaïek in Beelden bestaat uit persoonlijke verhalen en foto's van haar werk. Het is te koop bij boekhandel Los in Bussum.








Uit de krant