Impressie van de nieuwe aula.
Impressie van de nieuwe aula. (Foto: RPS; huisvestingsadviseur helgasnelarchtecten; architect)

Aula op begraafplaats krijgt behoorlijke upgrade

BUSSUM - Steeds minder mensen willen gebruikmaken van de kille aula op de begraafplaats Bussum. Het is tijd voor een upgrade.

Bij een mooi afscheid hoort een gepaste ruimte. De architect is daarom om tafel gegaan met de uitvaartondernemers om te kijken hoe de aula op de Algemene Begraafplaats functioneler kan worden en waar de sfeer aangepast moet worden. Men hoopt hiermee dat uitvaartondernemers vaker klanten zullen verwijzen naar de vernieuwde aula.

Familiekamer
De huidige aula moet dus op de schop. Neergooien en herbouwen is geen optie; dat is drie keer zo duur. Maar wat dan wel? Groen licht voor het 'basispakket' van ruim 5 ton lijkt niet zo'n probleem met daarin ruimte voor onder andere een mooie familiekamer - een van de grote wensen van uitvaartondernemers. Kiezen uit extra opties lijkt bij raadsleden voor meer keuzestress te zorgen. Want ja, als je gaat renoveren is het dan niet beter om wat meer geld uit te trekken voor extra toiletgroepen (17.500 euro) en een livestreamverbinding (2.500 euro)? Tijdens de eerste politieke avond leek men daar wel voorstander van te zijn.

Plafond
De architect had haar plannen binnen budget gehouden, maar zei zelf te pleiten voor een lichtere vloer (60.000 euro), een ander plafond (50.000 euro) en het snoeien van wat bomen voor meer daglicht (2.000 euro). "Een lichte vloer maakt veel verschil. En een ander plafond betekent dat je ook de lampen op andere plekken kunt hangen. Dat is ook niet iets wat je later nog kunt doen."

Kiezen maar
De kosten zijn inmiddels allemaal inzichtelijk gemaakt in een soort 'menukaart'. Dat zou het kiezen een stuk makkelijker moeten maken. Want, zoals Jan Kwekkeboom van GDP het verwoordde: "Waar zeggen we straks 'ja' tegen?"

Budget
Wethouder Barbara Boudewijnse komt daarom met de keuzemogelijkheden die op woensdag 30 oktober in de raad besproken worden. "Als de raad extra wensen heeft, dan ga ik op zoek naar extra budget", zei ze.

Neutraal
De nieuwe aula wordt volgens de plannen een neutrale ruimte die 'sereniteit' uitstraalt. De verbouwing zal ongeveer een half jaar in beslag nemen. Als de aula opengaat, is de ruimte ook beschikbaar voor andere bijeenkomsten zoals lezingen.

Meer berichten