Predikant viert 25-jarige jubileum.
Predikant viert 25-jarige jubileum. (Foto: Bob Awick)

Willy Metzger predikt al 15 jaar voor lutheranen in het Gooi

BUSSUM - "Het was een warm bad afgelopen zondag toen ik mijn 25-jarig jubileum vierde. Ik voelde mij enorm gedragen door de gemeente", vertelt predikant ds. Willy Metzger. Al 15 jaar is hij predikant van de Lutherse gemeente ELG Het Gooi.

Vanuit het kleine kerkje aan de Mecklenburglaan praat hij het liefst over hoe religie en natuurwetenschap ook naast elkaar kunnen bestaan. "Ik geloof dat het bijbelverhaal eerder een gedichtenbundel en lofzang is op hoe God de mens in de wereld ziet en gaat over hoe wij samenleven. Ik zie het niet als een letterlijk, historisch boek."

Afstoten Hilversum

Metzeger predikt voor een groep van ongeveer 150 lutheranen. "Op 1 januari 2016 zijn de lutherse gemeenten Naarden-Bussum en Hilversum samengevoegd. Dat was een grote verandering. Sindsdien zijn wij een gemeente met twee kerkgebouwen. We beraden ons op sluiting van het kerkgebouw in Hilversum; niet om financiële redenen, maar wegens het gebrek aan mankracht. We zullen dit gebouw volgend jaar onttrekken aan de reguliere diensten." 

Keuze voor Bussum

Het is volgens de predikant beter om focus te hebben op één plek. "We hebben in Hilversum nu eenmaal minder leden. En het kerkje in Bussum is mooi van formaat en voelt als een huiskamer. Hilversummers kunnen met een taxidienst naar Bussum komen, dat is al geregeld. Wij vinden het wel erg jammer dat wij het lutherse geluid straks niet meer in Hilversum kunnen laten horen, maar het is niet anders. We zijn in gesprek met twee partijen om te kijken naar een herbestemming voor het kerkgebouw aan de Bergweg 6 in Hilversum."

Voor wie zich wil verdiepen in geloofsvragen begint op 17 oktober een nieuwe cursus 'Leren van Luther'. Meer infmatie: www.elghetgooi.nl.


Meer berichten