Sportverenigingen hadden al eerder een totaal rookverbod.
Sportverenigingen hadden al eerder een totaal rookverbod. (Foto: Sjoerd Stoop)

Uitspraak Raad van State: rookhokken horeca moeten weg

GOOISE MEREN - Met een uitspraak van de Hoge Raad komt er een einde aan het roken in de horeca. Ook de rookhokken moeten nu het veld ruimen. Clean Air Nederland spande daarover een zaak aan tegen de Staat.

Tom Voeten van Clean Air Nederland laat weten blij te zijn met de uitspraak. "We hebben een maatschappelijk doel en dat is een rookvrije generatie en samenleving. Roken is een maatschappelijke ramp met zo'n 20.000 tabaksdoden per jaar." Volgens Voeten kun je het gedrag van jongeren vooral beïnvloeden door voorbeeldgedrag.

"Verbieden heeft geen zin, dan wordt het alleen maar interessant. Je moet roken niet als 'normaal' neerzetten", aldus Voeten. "Je moet dus iets doen, voordat jongere starten met roken."

Voorbeeldgedrag
Waar school vroeger de plek was waar jongeren hun eerste sigaret opstaken, is dat nu volgens hem verschoven naar de horeca. Tijdens het uitgaan en bij evenementen steken ze sneller een sigaret op. "Jongeren kopiëren gedrag van helden, ouders en vrienden. Je moet dus het rookgedrag van anderen aanpakken. Pubers zijn gevoelig voor hun omgeving."

In 2008 werd het rookverbod ingesteld en in 2010 werd weer het versoepeld. Er mochten toen rookhokken in de horeca komen. In 2015 won Voeten met zijn bedrijf al eerder een rechtszaak waarbij de Hoge Raad de versoepeling weer de das omdeed. Voeten: "Er zou geen enkele uitzondering kunnen zijn op het rookverbod stelde de Hoge Raad. Maar de toenmalige staatssecretaris liet de rookhokken in stand." Met de recente uitspraak van de Hoge Raad moeten die dus nu ook weg. Voeten laat weten vertrouwen te hebben in de handhaving van het verbod al verwacht hij niet dat het binnen een paar weken of maanden is geregeld.

Meer berichten