Triatleet Daniel Nagel komt over de finish in Boston
Triatleet Daniel Nagel komt over de finish in Boston Foto: eigen foto

Daniel Nagel heeft bereikt wat hij wilde: de Ironman op Hawaii

Sport

NAARDEN - Iedere serieuze sporter heeft de focus op een ultiem doel. Dat kan een prestatie zijn of meedoen aan een belangrijke wedstrijd. In dit geval zijn beide van toepassing op de 41-jarige triatleet Daniel Nagel uit Naarden. 

In het Engelse Bolton werd hij op 14 juli tweede in zijn leeftijdscategorie. Hierdoor veroverde hij een startbewijs voor de Ironman op Hawaii, het officiële wereldkampioenschap triatlon. De beloning voor zes jaar afzien.

Acclimatiseren op Hawaii
Nagel start in de categorie 40-45 jaar en na 3,86 kilometer zwemmen, 180,25 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen ligt na ruim 9 uur de finish. Met ontelbare trainingsuren en wedstrijden is een goede voorbereiding op Hawaii essentieel. Daarom vertrok Daniel Nagel op 1 oktober naar Hawaii. "Je moet acclimatiseren door de jetlag, het is daar tussen de 32 en 34 graden en je lichaam moet wennen aan het hoogteverschil."

Deelnemen aan het WK Ironman op Hawaii is geen kwestie van een vliegticket en hotel boeken en er op de bonnefooi heengaan. Je moet je kwalificeren in een van de triatlons die onder de organisatie van de Ironman vallen.

Startbewijs
Per wedstrijd zijn er 40 startbewijzen beschikbaar die evenredig worden verdeeld over de leeftijdscategorieën naargelang het aantal deelnemers in een categorie. Een categorie bestaat uit een blok van vijf leeftijdsjaren vanaf 24 tot en met 65 jaar.

Daags na de wedstrijd wordt officieel bekendgemaakt wie in aanmerking komt voor een er startplaats en of je die accepteert. Daniel Nagel: "De atleet moet hierbij persoonlijk aanwezig zijn. In Bolton wist ik dat ik het had gehaald, maar er ging een schok van geluk door mijn lichaam toen ik mijn naam hoorde. Ik schreeuwde: 'Yes, accept!' Daarna kreeg ik het startbewijs in de vorm van een medaille. Voor een triatleet is dit stukje metaal goud waard." Het was voor de Naarder ook drie keer is scheepsrecht. "In 2017 miste ik Hawaii op 1,5 minuut, een jaar later op slechts één luttele minuut en dat in een wedstrijd die ruim 9 uur duurt."

Gevecht lichaam en geest
Een triatlon is een gevecht met je lichaam en geest. "Daarom moet alles in balans zijn: zowel in je trainingen als in je thuissituatie", zegt Daniel Nagel op een namiddag in september als hij net onder de douche vandaan komt na zes uur fietsen en een uur hardlopen. "Je lichaam moet wennen om ruim 9 uur te presteren. Ik train gemiddeld 25 uur per week naast mijn werk als communicatieadviseur en mijn gezin, dat ook aandacht verdient. Dat vereist een strakke weekplanning. Voor een zwemtraining lig ik 's morgens om 6.00 uur in het zwembad. Een avondtraining duurt ongeveer vier uur."

Nooit rust
Ook tijdens de vakantie wordt er getraind. "Op de camping op Vlieland zat ik dagelijks zes uur op de fiets op de rollerbank naast de tent. Mensen op de camping dachten eerst: die vent is gestoord, maar nadat ik het had uitgelegd, werd het begrepen."

Mentale aspect
Het mentale aspect is zeker zo belangrijk: "In een wedstrijd kan van alles gebeuren. Je zwembril kan door een tegenstander van je hoofd worden geslagen, een lekke band met fietsen en tal van andere zaken. Je moet je niet gek laten maken door die voorvallen, maar leren omgaan met teleurstellingen en je daar doorheen vechten."

Maximaal twee per jaar
"In 2018, toen ik Hawaii op 1 minuut miste, wist ik dat ik in die race een kwartier sneller had kunnen zijn. Dat geeft je dan de motivatie om door te gaan. Hoe zwaar het lichamelijk en geestelijk het ook is." Een atleet kan jaarlijks maximaal twee hele triatlons doen."Naast de trainingen doe ik in een seizoen een aantal achtste en kwarttriatlons om wedstrijdprikkels te krijgen. Na de wedstrijd in Engeland deed ik twee weken lichte hersteltrainingen om daarna de focus weer op 12 oktober te zetten."

Na Hawaii gaat bij Daniel Nagel de druk van ketel. "Na zes jaar sport, sport en nog eens sport, verdient het gezin alle aandacht en kunnen we ook ons sociale leven weer een impuls te geven."

Uit de krant