Afbeelding
Partnerbijdrage

Checklist voor het verbouwen van jouw badkamer

Algemeen

Het verbouwen van een badkamer is een groot project. Hierbij zul je veel keuzes moeten maken. Je moet bijvoorbeeld nadenken over wat je op de vloer wilt, maar ook wat je op de muur wilt. Natuurlijk moet je ook een keuze maken wat betreft het sanitair. Het is dus wel duidelijk, het verbouwen van een badkamer is niet gemakkelijk.

Gelukkig kan een loodgieter uit de regio Amsterdam of een loodgieter uit de regio Utrecht je hierbij helpen, net zoals de onderstaande checklist wat je kunt gebruiken voor meerdere aspecten van de badkamer.

Vloer

Veel mensen zullen op de vloer tegels laten leggen, maar dat hoeft zeker niet. Je kunt ook kiezen voor beton, natuursteen of zelfs rubber. Bovendien zijn er nog opties die niet geschikt zijn voor in de douche, maar wel voor de rest van de badkamer. Denk hierbij aan massief hardhout, wat meerdere keren per jaar geïmpregneerd moet worden, pvc en laminaat, waarbij je speciale lijm voor de badkamer moet gebruiken.

Muur en plafond

Ook bij de muren van een badkamer heb je meerdere opties, welke verdeeld kunnen worden in de natte en droge categorieën. Voor de natte delen van de badkamer kun je kiezen onder meer uit glas, steen, tegels en metaal. In de droge delen van de ruimte kun je eigenlijk alles plaatsen, zelfs behang en stucwerk. Er is namelijk speciaal spatwaterbestendig behang, terwijl ook vinylbehang en vliesbehang geschikt is voor de badkamer. Dit mag je dus helemaal zelf bepalen, er zijn geen limieten. Je hebt bij het plafond tevens meerdere opties, zoals het span-plafond wat geplaatst wordt zonder breken. Daarnaast heb je het lamellenplafond, dit wordt geproduceerd van aluminium of kunststof en is lichtgewicht. Je kunt ook kiezen voor mdf, wat vochtwerend kunststof folie heeft. De laatste optie is gipsplaten. Dit zijn groene platen die je kunt stuken en verven.

Douche

Natuurlijk moet je ook een keuze gaan maken voor de douche. Wil je een douchebak, een inloopdouche of de douche in het bad. Douchebakken worden voornamelijk geproduceerd van keramiek, natuursteen en kunststof. Je moet ook bepalen of je de douche wilt afsluiten met een gordijn of een deur. Je kan de inloopdouche natuurlijk ook open laten. Een andere belangrijke keuze aangaande de douche is wat voor soort je wilt. Dit is lastig aangezien er veel opties zijn, te weten regendouche, waterbesparend, thermostaatkraan, douchepaneel met hoofd- en handdouche en meerdere massagesproeiers.

Uit de krant