Het pand gaat tegen de vlakte.
Het pand gaat tegen de vlakte. (Foto: Jessica de Jong)

Geen vleermuizen in Scan-gebouw; sloop nog dit jaar

NAARDEN - Het nieuwbouwproject Centrum Keverdijk in Naarden lijkt nu na een lange aanloopfase eindelijk in de uitvoeringsfase te zijn beland. Dat begint met de sloop van het Scan-gebouw. Het pand aan de Majoor Kampsstraat gaat - als het aan de gemeente Gooise Meren ligt - nog dit jaar tegen de vlakte.

In de wijk komen 57 sociale huurwoningen (21 grondgebonden woningen en 36 appartementen), een multifunctioneel centrum en een moskee. De bestemmingsplanprocedure is gaande. 

Bestemmingsplan

Binnenkort dient het college van burgemeester een voorstel in bij de gemeenteraad voor de vaststelling van het bestemmingsplan.
De uitvoering van het project start volgens planning eind dit jaar met de sloop van het Scan-gebouw. Dat pand mag tegen de vlakte nu blijkt dat hier geen vleermuizen verblijven.

Onderzoeken

Vorig jaar bleek dat uit verkennend onderzoek (bureauonderzoek op basis van beschikbare informatie over het gebied en een eenmalige inspectie van het pand) wel het geval. Wat volgde was een (verplicht) aanvullend onderzoek. Daarbij deed een ecoloog meerdere keren tijdens verschillende seizoenen onderzoek. Uit dit onderzoek is gebleken dat er geen vleermuizen zijn aangetroffen.

Niets aangetroffen

Om verstoring van vleermuizen te voorkomen, zijn er in juni dit jaar wel vier zogeheten kraamverblijven opgehangen aan een gevel van een appartementencomplex. Dit biedt een alternatief voor vleermuizen op zoek naar een verblijf. "Deze maatregel is kennelijk effectief geweest, want in het Scan-gebouw is niets aangetroffen", aldus een gemeentewoordvoerder. "Of er vleermuizen in de kasten zitten weten we overigens niet heel zeker, omdat we daar niet gekeken hebben om elke verstoring tegen te gaan."

Tijdelijke plek

Het pand mag nu tegen de vlakte. Het is de planning dat dit nog dit jaar gebeurt, zodra de tijdelijke plek voor Versa Welzijn in de oude woningen verderop beschikbaar is. Na de sloop wil Maatschappelijk Vastgoed B.V. (de ontwikkelaar van het multifunctioneel centrum) aan de slag met de nieuwbouw. De gemeenteraad zal dit najaar spreken over het uitvoeringskrediet. Als de raad groen licht geeft, kan er pas gestart worden.

Meer berichten