Afbeelding

"Bussum weigerde gezamenlijke brief Tweede Kamer"

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM - De gemeente Bussum wilde niet meewerken aan een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer waarin wordt gevraagd om ondanks de kabinetscrisis toch een besluit te nemen over de herindeling. 

Op initiatief van de Naardense PvdA en met steun van de hele gemeenteraad is geprobeerd met alle vier de gemeenten gezamenlijk op te trekken. Muiden en Weesp wilden wel, Bussum hield de deur dicht.

Dat verklaart Lars Voskuil, fractievoorzitter van de PvdA. "We wilden een brief met de strekking 'laat ons niet nog eens bungelen, los van onze verschillende standpunten over de herindeling', dus maak het wetsvoorstel niet controversieel", zo zegt hij.

Een woordvoerster van Bussum reageert: "Burgemeester Schoenmaker heeft in een gesprek met zijn Naardense collega Joyce Sylvester gezegd: 'hier werken we hoogstwaarschijnlijk niet aan mee, maar stuur ons het concept in ieder geval, dan kunnen we er naar kijken'. Het concept hebben we nooit ontvangen."

Volgens Voskuil kwam uit Bussum echter een duidelijk geluid dat men liever uitstel ziet. Een woordvoerster van de gemeente zei vanmiddag niettemin dat uitstel "niet wenselijk" is.

Op Twitter schrijft de PvdA'er: "#Naarden #Muiden #Weesp dringen aan op snel besluit TK #fusie, alleen #Bussum ziet winst in nog meer traineren... #ommoedeloosvanteworden" en: "(heb) de mails om het te staven..."

De fractievoorzitters in de Tweede Kamer besluiten straks welke wetsvoorstellen niet meer zullen worden behandeld tot er een nieuwe regering is.

Weesp, Muiden en Naarden stuurden ieder een eigen brief, die overigens identiek is. 

Uit de krant