De intentie werd bekrachtigd in het archief in Naarden.
De intentie werd bekrachtigd in het archief in Naarden. (Foto: Bob Awick)

Gooise Meren en Hilversum willen archieven fuseren en onderbrengen in Naarden

NAARDEN - Met een dikke krabbel hebben de colleges van Hilversum en Gooise Meren gisteren met elkaar afgesproken dat ze de archiefdiensten willen fuseren. Er wordt al twee jaar aan de plannen gewerkt. Uiteindelijk beslissen de gemeenteraden of de plannen door kunnen gaan.  

Het plan is om het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum toe te voegen aan het archief in Naarden waar ook de archieven uit Huizen al zijn onder gebracht. Door de samenvoeging ontstaat één sterk archief voor de gemeente Hilversum, Gooise Meren, Blaricum, Huizen, Laren, Wijdemeren, de Veiligheidsregio en diverse particuliere archieven. Dit kan onder de noemer 'Archief Gooi en Vechtstreek'. Hierdoor moet een mooie collectie ontstaan van historische documenten, foto's, films, kaarten en meer. 

Online toegankelijk
De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger geeft aan: "Dit is een goede en logische stap. Inwoners zoeken steeds meer historische gegevens via internet. Samen maken we onze archieven sneller toegankelijk voor het grote publiek. Met één robuust archief kunnen we bovendien beter voldoen aan de wettelijke taken en boeken we schaalvoordelen, ook waar het gaat om de financiën."

De kosten zullen door de zes deelnemende gemeenten op basis van inwoneraantal worden gedragen. Ook de regio betaalt mee. 

Completer beeld
Wethouder Geert Jan Hendriks van Gooise Meren ziet ook duidelijk inhoudelijke voordelen bij de krachtenbundeling: "Door de archieven samen te voegen ontstaat een completer historisch beeld van de regio Gooi en Vechtstreek. De fusie draagt ook bij aan een betere ontsluiting op specifieke lokale thema's en biedt kansen waar het gaat om educatie-, cultuur- en erfgoedtaken. We zetten samen een e-depot op waar we belangrijke digitale informatie duurzaam bewaren en beheren. "

Archief in Naarden
Het monumentale pand aan de Cattenhagestraat 8 in Naarden-Vesting wordt het boegbeeld en de bezoeklocatie voor het nieuwe archief. Het archief in het voormalige Burgerweeshuis vormt een onderzoeksplek en ontmoetingsplaats van historisch geïnteresseerden. De studiezaal in Hilversum blijft voorlopig op gezette tijden open voor bezoekers. De digitale toegankelijkheid van de archieven in Hilversum blijft voor het publiek gewaarborgd.
 

Meer berichten