In de Bijlstraat in Bussum hangt een BuurtAED.
In de Bijlstraat in Bussum hangt een BuurtAED. (Foto: Yvette de Vries)

Grootschalige inventarisatie AED's

GOOISE MEREN - Het Rode Kruis en de gemeente gaan het aantal en de beschikbaarheid van AED's in de gemeente in kaart brengen. Doel is een dekkend netwerk van AED's dat 24 uur per dag beschikbaar is.

Het gaat om BuurtAED's en om apparaten die in openbare gebouwen, supermarkten en bedrijven hangen. In totaal zijn dat er zo'n honderd, verspreid over de gemeente. Het Rode Kruis gaat vanaf september alle in de Rode Kruis App geregistreerde AED's langs. Gecontroleerd wordt of ze buiten of binnen hangen en op welke tijden ze voor iedereen toegankelijk zijn.

Collegebesluit
Als blijkt dat er in een bepaald gebied te weinig AED's 24 uur per dag beschikbaar zijn, gaat de gemeente samen met het Rode Kruis actie ondernemen. Bekeken wordt onder meer of de AED's in de gebouwen van de gemeente naar buiten kunnen. Na het zomerreces, waarschijnlijk in oktober, neemt het college hierover een besluit. Als dit niet voldoende dekking oplevert, dan denken de gemeente en het Rode Kruis ook na over mogelijke subsidies om extra apparaten te plaats

Rode Kruis app
Met de resultaten van de inventarisatie wordt de Rode Kruis app geüpdatet. Bedrijven en beheerders van BuurtAED's kunnen zelf ook informatie aanleveren voor de app.

Reanimatie cursus
Behalve een uitgebreide inventarisatie willen beide partijen ook dat er meer mensen kunnen reanimeren. Om een AED goed te kunnen bedienen, is een reanimatiecursus noodzakelijk, aldus het Rode Kruis. In het najaar start er een cursus.

Meer berichten