Afbeelding
Foto: Gerrit Gortzak

Maaien fonteinkruid nodig, maar geen structurele oplossing

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - De meningen over de aanpak van het fonteinkruid zijn verdeeld. Maar dat het een groeiend probleem is voor watersporters, daar hoeft niet over gediscussieerd te worden. Op het Gooimeer mag dit jaar een extra keer gemaaid worden, op het IJmeer niet.

Het maaien wordt onder meer gedaan door vissers die hun boten tijdelijk ombouwen tot maaiboten.

Stichting Maaien Waterplanten IJmeer Markermeer (SMWIJM) is vorige week gestart met het maaien van ruim 400 hectare waterplanten op het IJmeer en Markermeer. Ze hopen dat ze hiermee de belangrijkste knelpunten oplossen. Lisan Kox, bedrijfsleider van Marina Muiderzand en woordvoerder namens de SMWIJM: "De te maaien gebieden zijn vastgesteld op basis van recente waarnemingen van watersporters. Zo kunnen we zo efficiënt mogelijk maaien. Daar waar de overlast het hevigst is.



Het fonteinkruid komt in het roer te zitten, wat ook schade kan veroorzaken aan de boten.

Al 12 jaar lobbyen
Maar maaien op deze manier is niet de oplossing volgens Kox. Vanuit de haven is ze al twaalf jaar bezig met een lobby voor maaien en meer structurele oplossingen. "Ik was niet van plan mijn levenswerk ervan te maken", klinkt het enigszins spottend. Voordat ze zover waren dat gemeenten mee gingen betalen deden ze het op eigen houtje. Een kostbare grap en ook konden ze maar een paar hectare onder handen nemen.

Rijkswaterstaat
De stichting vindt dat Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid moet nemen, maar die laat het volgens Kox tot nu toe afweten. "Eigenlijk is varen in bepaalde gebieden nu gewoon gevaarlijk." De stichting hoopt dat ze volgend jaar vaker mag maaien, dat ze zelf gebieden kan aanwijzen die extra aandacht nodig hebben en dat ze tot op de bodem mag maaien.

Gooimeer
De situatie op het Gooimeer is al niet veel beter. Gastvrije Randmeren heeft dit jaar wel toestemming gekregen om een deel van het gebied twee keer te maaien. Directeur Rita Braam laat in een reactie weten blij te zijn met de tweede keer maaien maar is ook realistisch. "Het is een pilot en we moeten kijken of het water met twee keer maaien bevaarbaar blijft." Na één keer maaien is dat in ieder geval niet zo. Overigens wordt maar 180 ha van de 600 ha die ze kunnen maaien twee keer gemaaid. "Overal twee keer maaien is niet haalbaar. Daarvoor is ook geen geld beschikbaar."

Dweilen met de kraan open
Toch blijft ook extra maaien, dweilen met de kraan open. Volgens beide dames moet er een structurele oplossing komen. Braam ziet wel wat in het uitdiepen van bepaalde delen. Kox zet voorlopig in op een beter maaibeleid en inmenging van Rijkswaterstaat.

Juni en juli het ergst
Fonteinkruid zorgt, met name in juni en juli, voor flink wat ergernis en problemen. Het draait zich rondom de schroef en roerbladen van boten. In het minste geval remt het je snelheid, maar als je pech hebt dan draait het zich zo om je roerblad dat er schade ontstaat of gebeuren er ongelukken door het plotseling remmen.

Via de app 'Waterplantenmelder' kunnen watersporters overlast delen en zien waar er gemaaid is.

Uit de krant