Puck Bossert putte voor haar boek veel uit eigen ervaring.
Puck Bossert putte voor haar boek veel uit eigen ervaring. (Foto: Yvette de Vries)

Bussumse Puck Bossert geeft sollicitatietips aan starters

BUSSUM - Bedek je tattoos, doe een overhemd aan, zet je meest recente opleiding bovenaan in je CV en overdrijven mag, maar liegen niet. Dit zijn slechts een paar tips uit het boek 'PIMP YOUR CV! Sollicitatietips voor starters'. Een boek voor starters op de arbeidsmarkt, geschreven door Puck Bossert.

"Ik heb het boekje geschreven vanuit maatschappelijke betrokkenheid voor (multiculturele) jongeren die voor het eerst gaan solliciteren", aldus Puck. Ze werkt al jarenlang als directeur Human Resources bij grote organisaties en was ook hoofd Communicatie bij een internationaal farmaciebedrijf. Volgens haar is niet iedereen in de gelukkige omstandigheid dat hij of zij wat hulp van het thuisfront krijgt. Het boekje kan gebruikt worden als je gaat solliciteren voor een bijbaantje, een stageplek of voor een echte baan na het behalen van je diploma.

Dit kan zoveel beter
Het boekje staat vol handige tips over het schrijven van een CV, hoe je een goede motivatiebrief schrijft die niet onder op de stapel belandt en tot slot de voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Er staan ook tal van voorbeelden in het boekje, vaak uit eigen ervaringen van Puck. Zittend aan een bureau tegenover zenuwachtige of niet goed voorbereide sollicitanten dacht ze vaak: dit kan zo veel beter. "Bijvoorbeeld als je nog geen werkervaring hebt, vertel dan iets over je hobby's. Die kunnen iets zeggen over jouzelf, bijvoorbeeld of je een teamplayer bent of een doorzetter."

Onderscheid je
Een goede motivatiebrief schrijven is voor veel mensen lastig. Puck: "Kijk goed naar je eigen competenties." Volgens haar hebben veel jongeren die wel, maar moeten die getriggerd worden. Kom je je afspraken altijd na, ben je nauwkeurig, dat soort dingen. Juist bij jongeren kijken ze volgens Puck naar de persoon.

Ultieme tip
Veel tijd om indruk te maken met je CV en je brief heb je overigens niet. Een recruiter besteedt gemiddeld 13 seconden aan je sollicitatie, waarbij je CV het belangrijkste deel is. De ultieme tip hier is: wees kort en bondig en denk goed na waarin jij je onderscheidt van een ander.

Schone kleding
Een van de tips die Puck ook in haar boek geeft is: zorg dat je kleding schoon is. Ze lacht als ze aan het voorbeeld in het boekje denkt. Eentje uit eigen ervaring. Een jongeman kwam solliciteren en die had een melkvlek op zijn schouder. Foute boel dus. Puck: "Hij ontdekte het zelf in de lift, baalde enorm, maar besloot het direct uit te leggen: hij was net vader geworden. De recruiter - Puck - begreep het, waardeerde zijn eerlijkheid en omdat hij goede voorbeelden gaf van zijn werkervaring was die vlek op zijn kleding geen issue meer.

Gids
Het boek is een praktische gids en op een leuke en toegankelijke manier geschreven. Een bestseller hoeft het van Puck niet te worden. Maar ze hoopt wel dat het boek bij veel starters op de arbeidsmarkt terechtkomt. "Het zou mooi zijn als het uitgedeeld werd bij de diploma-uitreiking."

Te koop
Het boek is onder meer te koop bij boekhandel LOS in Bussum en via Puck: puck.bossert@puckhrandcommunications.com.

Meer berichten