Afbeelding

Vraagtekens Bussumse politie bij nut apps noodoproepen

Algemeen

BUSSUM - De Bussumse politie vraagt zich af of applicaties op smartphones waarmee alarm kan worden geslagen bij noodsituaties zoals verdrinking, niet teveel uitnodigen tot verkeerd gebruik.

"We zijn op dit moment eigenlijk niet zo blij met dit soort toepassingen", aldus een woordvoerder van het wijkteam Naarden/Bussum. Aanleiding hiertoe is een omvangrijke nodeloze zoektocht in het Brediuskwartier, bij hotel Jan Tabak.

Bij de politiemeldkamer kwam vrijdagavond rond negen uur een melding binnen van een inwoner van Huizen die via de applicatie een noodoproep had gezien.

Daarop doorzocht de politie met man en macht de omgeving en alle tuinen, op zoek naar de drenkeling die mogelijk in een zwembad zou kunnen liggen. Er werd niemand aangetroffen, waarop de zoekactie werd gestaakt.

"Natuurlijk zou het ook kunnen bijdragen aan de hulpverlening, maar aan de andere kant is zo'n applicatie ook zeer gevoelig voor ongepaste grappenmakerij en een achteloze test is ook zomaar gedaan."

"Bovendien, als iemand in verdrinkingsnood een app kan bedienen, kan hij of zij ook 112 bellen. Daarom zetten we er de nodige vraagtekens bij."

Uit de krant