Warm welkom voor parkinson- en MS-patiënten bij Gooise Vierdaagse
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Warm welkom voor parkinson- en MS-patiënten bij Gooise Vierdaagse

De Gooise vierdaagse zet ook de deur wijd open voor nieuwe doelgroepen. Dit jaar gaat naast de parkinsonpatiënten ook een groepje MS-lopers op pad in de regio.

'Mooiste beloning zou zijn als ons initiatief landelijk navolging krijgt'

LAREN Fysiotherapeut Walter Bout uit Laren, al sinds 2004 betrokken bij de Parkinson Vereniging, is dolblij met deze handreiking van de wandelclub.

"Bewegen is voor iedereen belangrijk en dat geldt specifiek ook voor parkinson- en MS-patiënten. Er is sowieso weinig aanbod voor deze kwetsbare groepen. Vaak is de drempel te hoog of zijn wandeltochten te lang of te lastig. Hier bij de vierdaagse kunnen we speciale 5 km-routes op maat uitzetten. Ieder in zijn eigen tempo en met voldoende rustpunten onderweg. Ideaal!"

Ina Duindam uit Huizen, al vele jaren mantelzorger voor haar man die MS heeft, is coördinator van de MS-groep. "Een paar maanden geleden ben ik benaderd door de wandelclub of ze iets voor ons kunnen betekenen en daarom is het zo fijn dat we meteen kunnen aansluiten bij de parkinson-lopers. We zijn druk bezig met de oprichting van een eigen Gooise MS-afdeling, waarvoor nog veel vrijwilligers nodig zijn. Onze MS-lopers komen vooral uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag."
Walter Bout meldt trots dat dankzij de steun van de Rotary Laren-Blaricum en atletiekvereniging Zuidwal uit Huizen een driejarig trainingsprogramma voor de parkinson-lopers is opgesteld. "Twee keer per week, dertien weken lang, oefenen we met de patiënten. Op maandag onder leiding van Elkie Hogenbirk, wandelcoördinator van Zuidwal, en op vrijdag lopen we steeds een deel van het vierdaagseparcours. Het belangrijkste is dat de mensen actief blijven en op eigen kracht een prestatie neerzetten. Dat is fantastisch werk!"

Bout en Duindam benadrukken dat het echt niet nodig is om alle vier dagen te lopen. "Dat kan ook weer een drempel zijn. Het moet vooral leuk blijven en dat kan ook in één of twee dagen. De eerste dag is pittig met het eerste stukje door het bos. Maar daarna lukt de rest over gebaande paden zeker. Vooral de doortocht door Eemnes op dag drie is een feestje met muziek en allerlei optredens bij winkelcentrum De Minnehof. Een van de Eemnessense wethouders loopt in elk geval mee. En de dorpenroute Laren-Blaricum op de slotdag belooft een waar spektakel te worden", aldus Bout. "De mooiste beloning zou zijn als ons initiatief landelijk navolging krijgt bij andere grote wandelevenementen."

Parkinson- en MS-patiënten en hun begeleiders die zich willen aanmelden voor de Gooise vierdaagse die van 19 tot en met 22 juni gehouden wordt, of gewoon meer willen weten over dit mooie initiatief kunnen contact opnemen met Walter Bout (parkinson), 06-46425454 (w.bout@hva.nl) en Ina Duindam (MS), 06-28317490 (i.duindam@ziggo.nl).


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>