Afbeelding
Advertentie

Buurtspeelplekken in Gooise Meren Rookvrij

Algemeen

Inwoners uit Gooise Meren kunnen vóór 21 mei een openbare speelplek in hun buurt aanmelden om Rookvrij te worden. Het Rookvrij maken van buurtspeelplekken is een initiatief van alle gemeenten uit de regio in samenwerking met de GGD. Een speelplek aanmelden kan via www.rookvrijegeneratiegv.nl.

Als minimaal drie buurtbewoners de Rookvrije speelplek(ken) aanvragen, gaat  de gemeente samen met de GGD aan de slag om deze plek(ken) Rookvrij te maken.

De actie is bedoeld voor openbare speelplekken in de wijk, bijvoorbeeld de zandbak met klimrek.

Met Rookvrij borden en/of stoeptegels wordt bezoekers verzocht de speelplek Rookvrij te houden. Tijdens de Nationale Buitenspeeldag op 12 juni, worden de eerste speelplekken Rookvrij verklaard.

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een Rookvrije speeltuin bij. Geen gevaar van meeroken en rondslingerende peuken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Een Rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Op weg naar een Rookvrije Generatie

Wij streven ernaar dat elk kind dat in Gooi en Vechtstreek wordt geboren Rookvrij kan opgroeien. Dat kan in een omgeving zonder verleidingen en met goede voorbeelden om je heen. Iedereen kan helpen met het Rookvrij maken van onze omgeving.

Naar schatting beginnen jaarlijks nog steeds zo'n 500 kinderen in de regio Gooi en Vechtstreek met dagelijks roken. Acht op de tien rokers begint voor zijn achttiende; een periode waarin jongeren beïnvloedbaar zijn en extra gevoelig voor verslaving. Volg ons ook via Facebook: @rookvrijegeneratiegv

Uit de krant