Afbeelding

Minister: Claim op Muiden mag fusiebesluit niet overheersen

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM - Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken "zou het betreuren" als de claim die de gemeente Muiden nog boven het hoofd hangt "de besluitvorming over de gemeentelijke zou gaan overheersen."

Dit schrijft ze aan de leden van de vaste kamercommissie Binnenlandse Zaken, in antwoord op vragen van de kamerracties hierover. De herindeling van Bussum met Naarden, Weesp en Muiden staat voor volgende week op de agenda van de Tweede Kamer.

Spies wijst er op dat elke gemeente in geval van nood bij de rijksoverheid een "aanvullende uitkering op basis van artikel 12 Financiële-verhoudingswet" kan aanvragen. 

Mocht de nieuwe fusiegemeente worden geconfronteerd met een negatieve gerechtelijke uitspraak over de claim van KNSF-vastgoed (momenteel 370 miljoen euro) dan zal "bekeken moeten worden of en op welke wijze artikel 12 Fvw van toepassing zou kunnen zijn", aldus Spies. 

Daarmee doet ze geen toezegging, wat ze nu ook niet kan, maar biedt de minister in elk geval wel de route richting een oplossing. Waarmee een eventuele hindernis om tot besluitvorming te komen mogelijk is weggenomen.

Uit de krant