Assistent Guus Uhlenbeek en hoofddtrainer Kwadjo Boateng langs de lijn bij BFC.
Assistent Guus Uhlenbeek en hoofddtrainer Kwadjo Boateng langs de lijn bij BFC. Foto: Bob Awick

Kwadjo Boateng wordt nieuwe hoofdtrainer bij BFC

Sport

BUSSUM - BFC heeft het vizier op de toekomst gericht. Terwijl op de velden van de Bussumse Football Club aan de Meerweg volop wordt gevoetbald, wordt in het clubhuis het driejarig contract getekend met de nieuwe hoofdtrainer Kwadjo Boateng. 

Met het aantrekken van de 29-jarige Boateng slaat BFC, dat volgend jaar mei 100 jaar bestaat, een nieuwe weg in. De nieuwe coach neemt zijn ervaren assistent Guus Uhlenbeek (49) en teammanager Johan Bujan mee. Kwadjo Boateng is nu werkzaam bij AZ in Alkmaar als assistent bij het team onder 19 jaar.

Uitdaging
Boateng: "Ik heb veel zin in de uitdaging als hoofdtrainer bij BFC. Het is een club met een rijk verleden. Ik werd door anderen op de vacature bij BFC gewezen en had er na gesprekken een goed gevoel bij. Ik heb Uhlenbeek meegenomen omdat hij een goede veldtrainer is. Hij heeft veel ervaring opgedaan als profvoetballer in Nederland en Engeland en als coach bij Pancratius. Daarnaast hebben we samengewerkt bij DWS in Amsterdam."

Lang proces
Kwadjo Boateng weet als geen ander dat je niet alleen een club naar een hoger plan kunt tillen: "Het is een lang proces waarbij spelersgroep, staf, jeugdtrainers en bestuur op één lijn moeten zitten. Het is ook niet iets dat je van de ene op de andere dag kunt realiseren. Op welke wijze we volgend jaar met BFC 1 gaan voetballen, weet ik nog niet. Dat is afhankelijk van het niveau van de spelersgroep. We zullen het maximale eruit halen om eerst een stabiele tweedeklasser te worden. Daarna zien we verder."

Zaterdagvoetbal
Een gedegen middenmoter in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal is ook de visie van het bestuur van BFC. Jan-Jaap Moerman, bestuurslid Voetbalzaken, is helder: "Het is niet realistisch om nu te roepen dat we op korte termijn willen promoveren naar de 1e klasse. Er zijn in het voetbal te veel slechte voorbeelden van clubs die te vroeg een te grote broek aantrokken. We zijn in één ruk van de vierde naar de tweede klasse gepromoveerd. Dus de komende drie jaar maken we pas op de plaats. Onze doelstelling is om met de nieuwe trainersstaf eerst in de breedte meer kwaliteit te genereren. Met name bij het tweede elftal dat nu in de reserve 3e klasse speelt. Daar moet het niveau omhoog, zodat er een goede aanvulling ontstaat naar het eerste elftal."

Opleidingsclub
BFC staat in de regio bekend als een goede opleidingsclub. Moerman: "Een minpuntje is dat er door andere clubs vroeg aan zeer jonge spelers wordt getrokken. Daar is weinig aan te doen. We kunnen hun alleen adviseren om langer bij BFC te blijven zodat ze op oudere leeftijd een weloverwogen keuze kunnen maken. De opleiding van spelers tot 19 jaar is goed op orde. Daarna ontstaat er een leemte bij de oudere voetballers. Daarom krijgt in de nieuwe aanpak met Boateng de opleiding van deze spelersgroep extra accent. Spelers van 20 jaar kun je niet laten voetballen in elftallen met mannen van 25 of 30 jaar. Dat fysieke verschil is te groot. Met de nieuwe trainersstaf moet er een betere verbinding gaan ontstaan tussen junioren en senioren."

Seizoen
Het voetbalseizoen duurt van september tot mei, maar voor trainers en ook spelers is dat van januari tot december. Moerman: "Het is een absurde situatie dat halverwege het seizoen trainers en spelers aan de deur kloppen met de vraag wat de plannen voor het volgend seizoen zijn. Of dat ze al kenbaar maken dat ze na de tweede seizoenshelft vertrekken. Natuurlijk moet je op gezette momenten evalueren, maar de motivatie bij betrokkenen daalt als de hele carrousel al zo vroeg op gang komt."

Uit de krant